純甲後級壞左,請教各位

有一部純甲後級,係一位故人的遺作。而家唔識出聲,由於無留低線路圖,想請各路高人幫手睇睇。

部機開關制係一個 selector, 正常情況下有三個狀態:
1. 第一格 OFF: 成部機完全斷電。LED燈 全熄
2. 第二格 Mute: 通電,唯一係喇叭保護電路斷開。Power LED 閃動。
3. 第三格 ON:Power LED長著,當然可以出聲。

初步檢查,第一,二格係正常。

但一扭去第三格就唔識得 ON, 部機仲停留在 mute 狀態,即係power led 閃,喇叭保護電路的relay 唔識郁。當然唔會有聲啦。用它表睇過,左右保電正常,有 +/-42 V。Heatsink 會熱 喇叭保護電路供電都係有 +42V。表面無乜明顯損壞。

有冇高人估計到OFF, Mute, On 的電路係點?有冇類似設計圖參考下?
壞乜的機會多?

部機係咁。

selector 電路係兩隻火牛中間部份

有冇人知呢粒係乜chip, 有乜用?

喇叭保護電路,左右各一份,度過紅啡線部份,係有 42V電。

點解出唔到圖? 暫時麻煩各位 click 入去睇
http://flic.kr/p/c8456h

度一度 RELAY 前
喇叭輸出有無直流同輸出

度一度 RELAY 前
喇叭輸出有無直流同輸出
雪使貓女管家 發表於 2012-5-30 12:47

喇叭保護電路的 relay?

喇叭保護電路的 relay?
fox_lai 發表於 2012-5-30 12:51

即係喇叭保護線路既訊號輸入有無直流/波形

即係喇叭保護線路既訊號輸入有無直流/波形
雪使貓女管家 發表於 2012-5-30 12:52

明白,唔該晒先。有冇類似電路圖參考下?

因為機主唔係我,都係幫人整,所以想盡量收集多D資料同意見,遲D一次過再去睇睇。

回復 7# fox_lai

管家講得對,最先睇睇係唔係出左直流先,我覺得機會都幾大,另外你話線路,就咁睇點會知你個線路係邊隻?其實如果你係識唔點洗cct都自己可以跟到,萬變不離其宗,不外乎差動輸入,跟住達靈頓輸出,如果真係有dc出多數燒左管,check check power tr 有冇事先,a類多數都係後邊問題多

唔該各位先。再補充少少,據機主講部機係一路正常用到,有一次關機之後先至開唔番去ON狀態,停在係MUTE 狀態。所以都懷疑係控制電路出事,特別想問下有冇人做過呢類有 Mute 功能的開關電路?

回復 9# fox_lai

通常都為左防止開機個陣會fum一聲,所以會有個延時,mute一mute,但可能無個mode 掣,個喇叭保護好簡單,應該好小壞,多數出左dc所以cut 左,你check check先la...如果無dc,就bypass個喇叭保護試試,不個最好搵個雞喇叭接住試機,費事燒左個貴喇叭