[開箱] Audio-gd NFB-17.2 [DAC 睿志音响]

HKEPC團購既DAC終於到左,尋日放工去了HKEPC A SHOP取貨

頗大箱的

盒面是送的CAST線,不過得一條,左右CHANNEL要兩條的,不過我用唔著,因為CAST係audio-gd自己既機先用到
國內製造

不俗的包裝,兩邊分別放了USB線,光纖線,電源線同遙控
(cutter做比例的,買DAC係唔會送cutter的)

附的配件
頂頭:遙控
左起: 光纖、USB線、電源

多餘的遙控,鬼死咁重,遙控都走去全鋁拉絲

面版:簡而清

上架了 (8 = 8X sampling, 1 = Filter 1, 4 = Input 4 (optical)

回復 1# patkwok

[30 May]
初步聽感:因為時間關係,尋晚只係試左大概十五分鐘左右。感覺係立體感好左,結象、定位清晰。整個sound stage向前左。聲音出黎唔數碼(不過可能因為我用胆機)。

[31 May]
尋晚再將PS3用光纖駁部audio-gd,聽SACD。完全係一個大驚喜。可能之前我一直無試過聽SACD,尋晚駁好一試,真是不得了。個種既現場感同立體感真係非同凡向。呢部DAC解碼,無買錯。

條光纖和usb同nfb-12的都是一樣的雞樣

我對呢間野既產品都有小小情意結,用緊部佢部NFB-12覺得唔錯。

條光纖和usb同nfb-12的都是一樣的雞樣
無盗無人也 發表於 2012-5-30 14:23

送既想點?有我係bonus
況且我都會用返我自己個D

不過條CAST線真係得物無所用

我對呢間野既產品都有小小情意結,用緊部佢部NFB-12覺得唔錯。
rockerlam 發表於 2012-5-30 14:23

我就未用過,今次第一次

回復  patkwok

[30 May]
初步聽感:因為時間關係,尋晚只係試左大概十五分鐘左右。感覺係立體感好左,結 ...
patkwok 發表於 2012-5-30 14:10

其實有膽機基本上都唔會點數碼
但要同時兼備分析力同順滑就難一點

HKEPC團購既DAC終於到左,尋日放工去了HKEPC A SHOP取貨

頗大箱的

盒面是送的CAST線,不過得一條,左右CH ...
patkwok 發表於 2012-5-30 14:09

師兄就好啦..我想買都唔知幾時再有團了..

溫馨提示 : Filter先由9開始試起.

溫馨提示 : Filter先由9開始試起.
markso0430 發表於 2012-5-30 16:10

filter有9的嗎?

唔係得1,2,3既咩?

http://www.audio-gd.com/Pro/dac/NFB17/NFB17EN_Use.htm

其實都唔係好清楚佢D FILTER既特性