台灣人玩DIY既風氣比國內更瘋狂

早幾日見到的
台灣出了仿盟主套件
雖然都比正版平宜,但都一定過5位數的diy了
http://www.diysong.com/diysong/viewtopic.php?f=2&t=5912

感到非常希虛
先勿論此設計是否合理, 定價是否進取
台灣的風氣,比起香港,國內似乎更高燒

國內DIY稍為出名的,可能是中大4 (因為平)
又或者仿proac (但都係好多人有成功個案先出到,亦唔算貴)
又或者hifidiy既套件 

但即使hifidiy新出的座地,一過左6000,反應就不算太理想

台灣人既工資不高
及不上香港
更沒有國內有不同途徑富起來咁利害

但DIY風氣實在不錯
這樣的套件,沒什麼測試,也能有那麼多人有信心
和HIFIDIY的有幾大對比

不過台灣的,總對本土野有點盲目支持
tangband, usher, 甚至大大少少台灣出的品牌, 情意結下總是過了火的吹捧

以上純屬吹水, 不喜勿插

早幾日見到的
台灣出了仿盟主套件
雖然都比正版平宜,但都一定過5位數的diy了

感到非常希虛
先勿論此設 ...
mike1981 發表於 2012-5-30 17:08

但台灣有ge材料多,係香港好多野都要訂....自然貴...

但台灣有ge材料多,係香港好多野都要訂....自然貴...
ミクミク 發表於 2012-5-30 17:10

如我無睇錯,呢次仿盟主要30萬台幣

香港是因為無demand
自然無supply

如我無睇錯,呢次仿盟主要30萬台幣

香港是因為無demand
自然無supply ...
mike1981 發表於 2012-5-30 17:20

香港人主流買野玩都係成品多....
都無時間/心機去搞diy...

回復 1# mike1981

又分享一下
外國的DIY比較嚴謹一點
http://www.classicspeakerpages.n ... opic=5815&st=20

係設計上討論的post多得是
呢D高質素既post
如講directivity, acoustic offset隨手可找 (雖然未必有結論)
即使玩全頻的那一類設計,數據都比較齊全

在國內就比較少了(台灣還好一點)
高質的討論偶然是有的
不過粗糙的就更多了

好老實講,柴灣 DIY 既水準好高好高 ....
人地電子業當扎,人材多羅羅,
而 DIYer 有心去研究,ng 似 HK 咁,人 ...
poonpoon 發表於 2012-5-30 17:25

呢個岩
有時我收到D PM
有禮貌既我會多說幾句
有D問完唔該都無句
我都唔知係而家太多FB,MSN
搞到D人唔識同人溝通?

有D又要好,又要平,我都唔知可以點
要用好單元又唔想俾錢
咁不如玩平既買牌子野入門慢慢玩上去更化算

當然,有時我都不太建議人人DIY
DIY線,呢D都叫入場門檻低

但音箱如果唔係MOD
係成隻自己買來玩搞
入場門檻唔一定係低,雖然c/p係高
如買隻vifa 高音,2-300一隻,買一隻好一點的seas 5.5" 5-600一隻
自己做成本有限
但計埋音箱, 分頻用料點都唔可以叫平
不過用seas / vifa 既已經係萬元級別配置
AE reference 1 用vifa 都賣你26-7k 一對
當然別人的R&D,marketing, 物流成本,公司overhead係大
但音響野愈來愈貴,用1/3價錢去拎70%水準其實唔太難

要平既也有其他選擇,只是門檻始終唔會太低就是
但有好些未懂分好與壞
慢慢一步一步玩會更好

香港地買零件買得小都俾人白眼啦.
講下古先....
48蚊的侮辱:
話說小弟早前晚上到鴨記一間很知名的音響零件 ...
am1698 發表於 2012-5-30 17:37

所以我寧願係外國訂
價錢其實差不多
有時訂得多計番重平
係就係耐左D
但好過係SSP 買電容俾人白眼

回復 8# am1698
我見過W (X)老板娘買小零件不想招呼兼送白眼