想diy條spdif coax由BDP出聲去舊DVD機出5.1surround

其實spdif出唔出到HD 5.1聲效架?因為我部藍光同部DVD只可以用spdif聯繫。。。

另外有咩線同插推介,各位師兄幫下我嘻嘻

最簡單一條黃色視頻RCA,

問題

'想diy條spdif coax由BDP去舊DVD機出5.1'

舊DVD機有解碼....??

BDP 怎樣 '用spdif 和 DVD 聯繫' 呢??

問題

'想diy條spdif coax由BDP去舊DVD機出5.1'

舊DVD機有解碼....??

BDP 怎樣 '用spdif 和 DVD 聯繫 ...
MCLL 發表於 2012-5-31 13:12

死啦。。你咁講我好驚。。
係咁既,我想bdp出聲比dvd5.1, 但係部dvd5.1冇hdmi, 只有spdif in, 而部bdp就有spdif out
所以我以為可以駁埋=.=

你果部dvd5.1應該係有內置amp連喇叭果d?

你果部dvd5.1應該係有內置amp連喇叭果d?
@HIM 發表於 2012-5-31 13:38

應該係,型號係 pioneer xv dv33

pioneer XV-DV33 係有光纖輸入, 光纖唔好話hd5.1, 7.1聲道都得, 你部bdp用光纖出XV-DV33, 首先隻碟要有5.1音源啦,光纖到你部pioneer dvd又要有AC3解碼先得(因不知你部機的data).

pioneer XV-DV33 係有光纖輸入, 光纖唔好話hd5.1, 7.1聲道都得, 你部bdp用光纖出XV-DV33, 首先隻碟要有5 ...
@HIM 發表於 2012-5-31 14:12

我部dvd只有5.1,唉我就係唔知光纖定同軸好,不過同軸就方便diy

A3解碼真係唔識,不過照計都有掛

pioneer XV-DV33 係有光纖輸入, 光纖唔好話hd5.1, 7.1聲道都得, 你部bdp用光纖出XV-DV33, 首先隻碟要有5 ...
@HIM 發表於 2012-5-31 14:12

A3解碼係咪姐係解dolby音頻

算,是但執條viablue或者belden