呢個budget 可以點玩好

先講低budget 4k左右 唔希望過4.5k
just for 電腦用
由於聽開女聲 所以想高音做好d ,但又會睇戲打機 低音都想要番適量
因為考慮到會長用同再加其他野  所以想一次過放晒係喇叭到
唔介意2手 如果仲想知多d資料再推介即管問小弟

先講低budget 4k左右 唔希望過4.5k
just for 電腦用
由於聽開女聲 所以想高音做好d ,但又會睇戲打機 低 ...
G仔 發表於 2012-6-1 12:35

即係4.5k全放曬係喇叭到

但你想玩active 定 passive speakers?

回復 2# patkwok

我諗around 4k  ,4.5係盡
日後會一步步咁升級(eg:+amp)
另外自己對喇叭認識很少(對耳機認識較多)
我想知active既價錢會唔會貴好多呢? 做左少少research好似active唔洗amp都有好表現

回復  patkwok

我諗around 4k  ,4.5係盡
日後會一步步咁升級(eg:+amp)
另外自己對喇叭認識很少(對耳機 ...
G仔 發表於 2012-6-1 12:43

問清楚少少野先

你想用電腦做SOURCE

跟住出喇叭

如果用ACITVE咁你唔駛買AMP
但如果用PASSIVE咁你要預錢買AMP喎

望下下面條LINK
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1

回復 4# patkwok

暫時係電腦-->喇叭 sound card另選
如果可以可以慳埋錢同位置當想會選擇active
始終同屋企人住唔想放大多野  第時自己住先大搞
但咁少錢active會唔會唔多選擇呢?

回復  patkwok

暫時係電腦-->喇叭 sound card另選
如果可以可以慳埋錢同位置當想會選擇active
始終同屋 ...
G仔 發表於 2012-6-1 12:54

Active我未玩過,等各位大師教下路先得

回復 6# patkwok

咁唔知無源有咩推介呢

回復  patkwok

咁唔知無源有咩推介呢
G仔 發表於 2012-6-1 14:50

玩無源的話我當你預$1000買AMP (T-AMP)
即係淨$3000

Monitor Audio唔錯呀

有$4500 BoseC5 是個好選擇
iSquare有show room可以上去試