求救 喇叭有雜音/沙聲 千八蚊音效卡 唔知關唔關事

小弟張ONKYO 200PCI LTD 買佐半年到(好鍾意聽歌 買佐卡後冇乜錢凈)
本身音質幾好 冇雜音
但呢幾日忽然間好沙 同埋好似有D雜音 (唔係沙到好誇 但明顯聽到)
播既歌都係320K 所以唔關歌事
而喇叭就買佐3年 一直都係好地地

想請教一下師兄們 我既情況係咩問題?

小弟張ONKYO 200PCI LTD 買佐半年到(好鍾意聽歌 買佐卡後冇乜錢凈)
本身音質幾好 冇雜音
但呢幾日忽然間好 ...
c418 發表於 2012-6-1 15:46

可能是電腦內部扞擾和電源淨化問題、!
喇叭也可能打柴要改啦、、

可能是電腦內部扞擾和電源淨化問題、!
喇叭也可能打柴要改啦、、 ...
hon328 發表於 2012-6-1 15:59

本身張卡既賣點係防電腦內部干擾
本身亦都係幾清 基本上聽唔到雜音
忽然間咁多雜音....唔知咩事
我都覺得可能係喇叭問題
不過幾日內有咁大轉變令到我不知所措
試佐個耳機 SRH550DJ D音質唔令 唔知係唔係未RUN IN 又好似冇乜沙聲(唔知音質唔令還是聽唔出雜音)
真係不知所措

本身張卡既賣點係防電腦內部干擾
本身亦都係幾清 基本上聽唔到雜音
忽然間咁多雜音....唔知咩事
我都覺 ...
c418 發表於 2012-6-1 16:28

你係耳機直駁SOUND 卡冇雜音既話好大機會係喇叭...你驚耳機出唔到咪開大D 音量推盡D,

會唔會係個插頭生鏽

你係耳機直駁SOUND 卡冇雜音既話好大機會係喇叭...你驚耳機出唔到咪開大D 音量推盡D, ...
Jerryhk 發表於 2012-6-2 14:02

不過耳機都有個問題
就係音量校到100%仲係唔係好大聲 偏細聲
張卡冇專比耳機用既插孔
都唔知點好

會唔會係個插頭生鏽
kvan13 發表於 2012-6-3 00:12

唔會

不過耳機都有個問題
就係音量校到100%仲係唔係好大聲 偏細聲
張卡冇專比耳機用既插孔
都唔知點好:dizz ...
c418 發表於 2012-6-3 20:03

咁你呢個係推力問題, 你隻耳機係難推個D 就冇計...有冇D 冇咁難推既耳機試? 再唔係問人借喇叭試

咁你呢個係推力問題, 你隻耳機係難推個D 就冇計...有冇D 冇咁難推既耳機試? 再唔係問人借喇叭試 ...
Jerryhk 發表於 2012-6-4 10:16

我冇FD有喇叭借
我已經試埋個百幾蚊既耳機 100%音量都係好細聲
又好似冇喇叭播咁多雜音 或者係冇雜音 只係D聲唔令 似收音機D FEEL
定係平野既關係?
用MP3播都係差唔多
咁係唔係張卡有問題?
無理由咁快壞架

不過我都想換喇叭好耐
張卡千8蚊 喇叭 328 仲係3年前既
好似曬佐張卡

我冇FD有喇叭借
我已經試埋個百幾蚊既耳機 100%音量都係好細聲
又好似冇喇叭播咁多雜音 或者係冇雜音 只 ...
c418 發表於 2012-6-4 19:41

收音機聲又真係未試過喎....你可以試左張個喇叭駁去其他音源試下先, ONBOARD SOUND, 手機個D 試左個喇叭有冇事先既...

收音機聲又真係未試過喎....你可以試左張個喇叭駁去其他音源試下先, ONBOARD SOUND, 手機個D 試左個喇叭有 ...
Jerryhk 發表於 2012-6-4 23:39

ONBOARD SOUND 干擾超大 雜音勁到冇朋友
所以我先買SOUND卡...