組CAS選主板對聲音的影響

事源小弟常常換主板玩,以前選主板都是看性價比,價當然是價錢,性就看用料,功能,超頻能力,小弟玩開水冷長行超頻,一向沒注重於組CAS選那塊主板,直到最近才發現原來不同牌子既主板,對聲音會有明顯分別,特別開post問下其他師兄有無經驗可分享下.......事件如下,取自pm內容....(剛剛kelvin2517師兄pm問小弟,特意開post問下)

1)多多精 2012-7-14 19:26
暫時試過就係同樣硬件,只更換主板,coaxial同usb接dac,asus比asrock好聲,asrock明顯蒙好多,我和朋友一齊試都係咁,現差msi和ga無試過,等我即時放晒D asrock板專返asus板
講出來好奇怪,但ASUS既Z68同Z77及X79我都試過,一樣正常好聲

2)多多精 2012-7-14 19:46
我用過P8Z68V,P8Z68V-PRO,P8Z68V Gen3,P8Z77V-PRO,Sabertooth Z77,P9X79 Deluxe都差吾多,不過coaxial要自己拖線,以前塊P8P67 EVO有coaxial頭的,另外插少D咭會好D,最好顯咭都吾插,吾用既野在BI0S關左佢.

除主板外,其他所有硬件沒變過,而小弟一向多數會先買及長用ASUS板,最近因無聊把兩部機轉用晒兩塊ASRock Z68 Extreme4 Gen3後才發現以上分別.......

支持ching開帖

事源小弟常常換主板玩,以前選主板都是看性價比,價當然是價錢,性就看用料,功能,超頻能力,小弟玩開水冷長行超 ...
多多精 發表於 2012-7-14 23:25

asus好聲係一定
係唔知有d 出名for on board audio 而用sound card好唔好d
同埋gigabyte唔知又點

支持ching開帖
kelvin2517 發表於 2012-7-14 23:27

其實有時間我都會試下其他牌子主板,但最近無咩心水想玩,希望開帖問到其他師兄既經驗,幫到我同你去選板作指引,哈哈

asus好聲係一定
係唔知有d 出名for on board audio 而用sound card好唔好d
同埋gigabyte唔知又點 ...
mike1981 發表於 2012-7-14 23:29

msi同gigabyte過手時無醒起試,asrocx板用coaxial同usb接dac時,D聲好似有層沙咁,特別係男聲,好似鼻塞塞,兩塊asrocx板一樣,同場有朋友一齊試的

要注意係用coaxial同usb出都有相同影響,因coaxial出係由on board sound chip出,而usb出係吾需經on board sound chip出的......

回復 3# mike1981

點解asus好聲係一定?

回復  mike1981

點解asus好聲係一定?
kelvin2517 發表於 2012-7-14 23:45

呢個都係聽人講
可能用料好一點吧
實在又未聽過有人說asus不好

ASRock Z68 Extreme4 Gen3,照睇用料吾差,小弟好奇下問過公司一位同事(電子工程師),他說呢個問題吾係話塊板用料吾靚......
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

咁我第一個講呀
我對ASUS中高階至高階好有信心
但對ASUS,800元或以下的低階版其實信心不大
cut cost cut到你唔信,同技嘉有得比