求助:請教SOIC-8 to DIP-8 adapter(細轉大)IC轉插那里有得買?

更換華碩Xonar Essence ST音效卡的運放,需要SOIC-8 to DIP-8 adapter(細轉大)IC轉插,不知香港和內地哪里有買?最好網上的。

更換華碩Xonar Essence ST音效卡的運放,需要SOIC-8 to DIP-8 adapter(細轉大)IC轉插,不知香港和內地哪里 ...
mrsteven 發表於 2012-7-19 19:56

自己搜查一下唔係難找到的 , 十蚊雞一組( 自己焊 )YAHOO都已經有 .........

SSP新高登2/F有間賣OPAmp既鋪有, 成品$15, DIY $10.

回復 3# markso0430

請問呢間有無2 single SOIC to DIP-8?

回復  markso0430

請問呢間有無2 single SOIC to DIP-8?
jj2a3 發表於 2012-7-20 09:51

"呢間"好似有, 不過行過少少中間有間賣膽機"Unxxxx"都有.

回復 5# markso0430

唔該晒, 聽日去睇睇先.

唔该晒了,各位!

窮人 SMD 轉 DIP-8 座
MCLL 發表於 2012-7-20 12:53

你呢個難度唔細, 但是最慳位去玩"雙層巴士"的方法, 正!

另外想講用jumper線, 會同PCB唔同聲, 最近也發現針腳長短, PCB工藝都會唔同聲.

再請教一下各位,貼片轉直插那塊PCB板怎樣辨認1腳至8腳?