諗住整分頻

買電感要點講呢未買過.用料都介紹下啦平價野,唔好話Mcap果D啦.
仲有介紹埋後級amp 二手都得 thx ching

無人答? T_T 搵人答下電感要點講都好啊

我唔在行就唔提乜意見啦。

我唔在行就唔提乜意見啦。
midtor 發表於 2012-8-1 20:06

果2粒電感要點講?

買電感要點講呢未買過.用料都介紹下啦平價野,唔好話Mcap果D啦.
仲有介紹埋後級amp 二手都得 thx ching :ad ...
icoicqico 發表於 2012-8-1 18:12

其實網上找來的分頻一定不行
我在pm也說了
至少要有frequency response圖先有得玩

你以上的是一個1st order 低音 加阻抗補償線路 (8.2uf加4.7ohm) 個補償就幾乎一定唔岩了

高音係2nd order
電感係0.38mh 0.8係直徑粗度來

2nd order 配1st order有時要反相接駁的
要看實際數值既分頻點, 再plot graph才容易一點知
但plot graph又係要frequency response

having said that
你平平地當實驗係無所謂
可以試solen wima 紅呢d比較平
有bennic既都可以
電感就係taobao訂算了
平好多

其實網上找來的分頻一定不行
我在pm也說了
至少要有frequency response圖先有得玩

你以上的是一個1st or ...
mike1981 發表於 2012-8-1 23:37

我明的,我想用住先,先再搞

我明的,我想用住先,先再搞
icoicqico 發表於 2012-8-1 23:41

那你買電感mh係數值
0.8 應該係0.8mm
1.0係1mm
你去tb 有得訂
既然唔係度身訂做, 線徑都可跟可唔跟足

那你買電感mh係數值
0.8 應該係0.8mm
1.0係1mm
你去tb 有得訂
既然唔係度身訂做, 線徑都可跟可唔跟足 ...
mike1981 發表於 2012-8-1 23:43

如果唔taobao可以where買,無理由就咁4粒

回復 6# icoicqico

提多一樣
既然阻抗補償都未必岩
8.2uf + 4.7ohm可以直情唔加
慳d
反正加左都唔知出咩效果

如果唔taobao可以where買,無理由就咁4粒
icoicqico 發表於 2012-8-1 23:44

你pm九碌棍ching
佢試過平平地買