問Focal XS 2.1

小弟正物色新電腦喇叭,現用Creative T3 + ASUS ST
想問有無師兄聽過 或 用緊Focal XS 2.1而又可以比到少少意見小弟?
我今晚收工會出去聽下,原本睇中C5,不過上網SEARCH下發現FOCAL呢款似乎更岩我
或者有無其他更好選擇?BUDGET 大約都係BOSE C5 - FOCAL XS 2.1呢個價位左右
50% Music、35% Gaming、15% Moive(咩歌都會聽)
其實都想打機有返D震撼性係度,所以揀2.1,而且體積都係我既考慮因素

同埋買FOCAL係咪可以唔需要用張ASUS ST? 直接用佢內置DAC音質係咪都OK?
小弟算係易滿足既人,各位師兄唔好毒得我太勁

都怪出糧+Bose C5大趺價的禍,搞到心痕想升級喇叭
麻煩各位師兄了

小弟正物色新電腦喇叭,現用Creative T3 + ASUS ST
想問有無師兄聽過 或 用緊Focal XS 2.1而又可以比到少少 ...
aS-91 發表於 2012-8-4 09:41

我鍾意佢既BOOK 多D

我鍾意佢既BOOK 多D
mike1981 發表於 2012-8-4 09:45

BOOK我都覺唔錯,不過始終我用途除左MUSIC都會打下機睇下戲,所以先揀2.1

Bose C5大趺價
請問要多少銀兩呢? 謝謝

Bose C5大趺價
請問要多少銀兩呢? 謝謝
marsover 發表於 2012-8-4 14:43

可能我OLD NEWS左
前幾日睇發現定價只係3400,取代左之前C3II
而官網都無左C3II呢款型號

BOOK我都覺唔錯,不過始終我用途除左MUSIC都會打下機睇下戲,所以先揀2.1
aS-91 發表於 2012-8-4 09:47

BOOK 聽歌(人聲) OK, 不過如果睇戲, 打機 都係要返隻subwoofer好好多.

今日行星際2F無貨(連DEMO都無埋),除左SSP間訊X唔知各位師兄仲知唔知邊度會有DEMO試?

一試播張惠妹 - 聽海就即時扑搥了...thanks 各位師兄

回復 8# aS-91

師兄,咁衝動呀!!!!同T3比又有乜吾同??/

回復  aS-91

師兄,咁衝動呀!!!!同T3比又有乜吾同??/
laichu01 發表於 2012-8-9 11:07

人聲、背景聲、樂器聲既定位都清楚過T3唔少,分離度夠晒,唔似T3係人聲前樂器後
另外打機同睇戲因為個定位清楚晒既關係,玩BF3完全唔同感覺,睇戲震撼左係真
唔知係咪因為我之前用駁ASUS ST,搞到睇戲有D虛既感覺
家陣低音更加實同彈性,開OVER 50%低音增益都唔覺會蓋過人聲/樂器,不再wu wu聲

以上只係小弟新手聽感(PS.我算係一個易滿足既人,但近排身痕+有少少聽厭+想睇戲同打機更加震撼所以衝動左)