紅白轉3.5mm 喇叭

電視出3.5mm喇叭,係咪紅白轉3.5mm就得?
因為買左條線試,一d聲都冇
想問下係咩原因?

好像有D電視要入去 menu mode set野的。

好像有D電視要入去 menu mode set野的。
NOPSS 發表於 2014-6-19 15:28

果部係sony w650a
佢只係得揀音響組合/電視喇叭
線係呢隻

果部係sony w650a
佢只係得揀音響組合/電視喇叭
線係呢隻
hoipang11 發表於 2014-6-19 15:57

部電視應該有3.5mm耳機位。 你直接3.5mm to 3.5mm唔係仲簡單咩? 又唔洗set野。

部電視應該有3.5mm耳機位。 你直接3.5mm to 3.5mm唔係仲簡單咩? 又唔洗set野。 ...
Memories 發表於 2014-6-19 16:06

電視個紅白位應該係input黎...照計你點插都無聲出

部電視應該有3.5mm耳機位。 你直接3.5mm to 3.5mm唔係仲簡單咩? 又唔洗set野。 ...
Memories 發表於 2014-6-19 16:06

可以直接3.5出聲, 但唔用果時一定要"蚊"走條線
先可以變返電視出聲
所以想用RCA, 咁就可以REMOTE較用喇叭定電視出聲

電視個紅白位應該係input黎...照計你點插都無聲出
Memories 發表於 2014-6-19 16:08

好似係
咁有咩方法可以除3.5就出到聲?

好似係
咁有咩方法可以除3.5就出到聲?
hoipang11 發表於 2014-6-19 16:10

如果你一定要用remoto set....我諗你只可以用光纖出。但咁樣你又要買個光纖DAC再接3.5喇叭。 平平地幾百蚊有個。

可以直接3.5出聲, 但唔用果時一定要"蚊"走條線
先可以變返電視出聲
所以想用RCA, 咁就可以REMOTE較用喇叭 ...
hoipang11 發表於 2014-6-19 16:09

Sony應該Home-設定-聲音設定有得揀「耳機揚聲器連結」同設定3.5mm係耳機定Line out

如果你一定要用remoto set....我諗你只可以用光纖出。但咁樣你又要買個光纖DAC再接3.5喇叭。 平平地幾百 ...
Memories 發表於 2014-6-19 16:15

幾百就算數....寧願手動"蚊"插

Sony應該Home-設定-聲音設定有得揀「耳機揚聲器連結」同設定3.5mm係耳機定Line out ...
smoke_cheese 發表於 2014-6-19 16:22

THX!!今晚試下得唔得先