有無師兄可以話俾我知 最靚聲的錄音筆是物牌子

我上幾星期買左呢隻野疑為好靚聲,(用來錄自已唱歌line in) 諗住有pcm1536k  咁勁   , 原來是垃圾,

我有sony 攝錄機可以line in 錄聲 和影像,  不知幾靚聲,  但好麻煩,所以想買一個,只是錄音就可以的靚聲錄音筆, 唔該各位師兄指點下.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

睇你錄咩...我個人喜好SONY, 如果你錄D 近聲 (要求較低, 如課堂果D), ICD系列都夠, 如果錄D 遠聲 (要求較高, 如音樂會果D) 用PCM系列...

回覆  sam1989
soho968 發表於 2014-7-9 20:17

師兄你好   有無一千蚊到好介紹呀

師兄你好   有無一千蚊到好介紹呀
sam1989 發表於 2014-7-9 21:21

PCM-M10

Zoom H2n

一千到又要靚聲?
難度好大 , Sony D50都已經平平地啦(半專業)

各位師兄好. 其實我好鍾意自已唱歌俾自已聽,所以錄音已經有二十年了. 以前最早期用錄音帶錄的,後用MD, 攝錄機,宜家用錄音筆.  但我發覺最靚是攝錄機line in最靚聲.真奇怪,  希望各位師兄介紹一部錄音和聽也給我一個驚喜.    我的攝錄器具是SONY HDR-PJ380

Zoom H2n
andymok 發表於 2014-7-10 01:47

h2n 都貴,樓主要$1k貨, Zoom H1.

個人覺得樓主要用黎自彈自唱應買 zoom H4n, 4條track, 兩條人聲+兩條樂器聲同步錄.

同時H4n 係 USB audio interface黎, 即呢到所講o既sound card, 4 in usb sound card 連condenser mic.

一千到又要靚聲?
難度好大 , Sony D50都已經平平地啦(半專業)
kinghung 發表於 2014-7-10 11:06

師兄你好   宜家是否最靚聲是sony D100  錄音同播放.如果是的, 我想要大出血了