[音箱] subwoofer喇叭set發出有節奏的啪啪啪啪啪啪啪啪啪啪啪啪聲

冇聲出不特止
一對喇叭仲發出啪啪啪啪啪啪啪啪啪啪啪啪聲
有節奏的
已過保
有冇人知係咩問題?
可以去邊度維修?

有冇人知?

打開入面看下,有可能爆左電容

咩牌子?

我隻KEF又係咁, 上網揾過資料
原來因為本身個設計關係, 出呢個問題好普遍
換三粒電容就解決

咩牌子?

我隻KEF又係咁, 上網揾過資料
原來因為本身個設計關係, 出呢個問題好普遍
換三粒電容就解決 ...
btpig 發表於 2014-9-27 12:22

好大可能
因為我用來駁電視,長期開住,已有3-4年
咁邊度有得整?

打開入面看下,有可能爆左電容
NOPSS 發表於 2014-9-27 10:24

自己肉眼都睇到爆電容?

你想出街俾錢人整? AV Hospital掛?
我之前喺啲本地hi-fi forum問過,完全無人覆囉!
最後自力更生,靠Google自救

維修KEF subwoofer可以參考以下網址:http://lug.demon.co.uk/kefdoc/How_to_replace_C52.pdf

最後自力更生,靠Goo ...
btpig 發表於 2014-9-28 00:44

THANKS!!!!!!!!

最後自力更生,靠Goo ...
btpig 發表於 2014-9-28 00:44

你套KEF subwoofer好用嗎?日日用所以搞到咁?

我隻KEF Subwoofer係套裝5.1喇叭嘅,做到個效果囉
如果散買,啲人推薦Velodyne、Sunfire嗰啲牌子
KEF subwoofer唔入流嘅

你睇返我之前po嗰條link,隻sub出現問題係因為長set auto
結果熱死咗幾粒電容