想入手RME 9632 PCI 版音效卡小問題^^

1. SUPPORT WIN 7 DRIVER?
2. FULLY SUPPORT ASIO?
3. 可以駁銅軸或光纖線嗎?
4. RME 有無自己PLAYER?  定係用AUDIO GATE 同FOOBAR 播歌?

謝謝RME們 用家解答

帥兄真有米
比重多錢玩張卡,
依小問題都吾上網搵下

上官網望過,
無看錯的話,
應該無同軸,
不過有光纖。

謝謝你

用呢d卡多數係用AES, 如果要用模擬輸出, LYNX L22 和  Digigram VX222E會比9632好聽, 不過香港好少人知, 其中L22比較耐聽~~

回覆 4# ikki55

我諗住用佢個光纖位入部DAC 咋, 聽版大同呢度好多用家講
RME 個OPTICAL 先係強項
AES 我就唔太識玩....好似係咪得一個插位個隻接口?

回覆 5# momolee
9632個光纖係古董制式ADAT, 同埋普通嘅SPDIF光纖, 只係普通格式, 版大講嘅係MADI光纖, 行AES10, 支援64ch及長距離傳輸, 主要接駁相關專業器材, 一般家用好少用到。呢張卡主要比人好方便咁玩模擬輸出, 如果只用普通光纖作數碼輸出, 性價比低之餘, 升級效果亦有限~~ 你不如睇吓有冇極品XMOS, 個價錢可能差唔多~~

回覆 6# ikki55

多謝提點
原來係咁,但極品xmos 真係唔係好知係咩黎,可否比條link look look 呢?

回覆  momolee
9632個光纖係古董制式ADAT, 同埋普通嘅SPDIF光纖, 只係普通格式, 版大講嘅係MADI光纖, 行AE ...
ikki55 發表於 2014-9-27 00:45

咁madi 光纖行aes10 係咪要新個張rme先有呢?

回覆  ikki55

多謝提點
原來係咁,但極品xmos 真係唔係好知係咩黎,可否比條link look look  ...
momolee 發表於 2014-9-27 01:47

http://estore.audiobyte.ro/Audiobyte-Hydra.html

回覆  ikki55

多謝提點
原來係咁,但極品xmos 真係唔係好知係咩黎,可否比條link look look  ...
momolee 發表於 2014-9-27 01:47

http://bryston.com/products/digital_audio/BUC-1.html