玩開電腦speaker麻煩入一入黎

我主要聽張學友歌+adele ,BASE不需要太勁,主要想聽到清晰的人聲

以下兩款SPEAKER邊一款比較適合我?

Edifier漫步者 R1200T 2.0 Speaker (Wood) ($390)
Edifier漫步者 Studio 1600TIII 木紋配灰色 2.0 Speaker ($755)

師兄仲有無其他牌子推薦?

Why not edifier r1900?

why not choose creative T50
$16xx 人聲好毒, 包你拍爛手

Why not edifier r1900?
小至至 發表於 2014-10-4 14:17

同 R1200T, Studio 1600TIII 有咩分別?

幾百蚊嘅喇叭係唔會有靚人聲

why not choose creative T50
$16xx 人聲好毒, 包你拍爛手
anthony1990 發表於 2014-10-4 22:33

搭單問
T50睇戲打機如何?

回復 1 #Luissuarez
http://h5.m.taobao.com/awp/core/detail.htm?id=35224641015

Yulong audio係強國耳機論壇個代表小龍推薦呢個

利申:無用過

via HKEPC Reader for Android

回復 Luissuarez

Yulong audio係強國耳機論壇個代表小龍推薦呢個

利申:無用過

via HKEPC Reader for  ...
twfcc 發表於 2014-10-5 18:43

但係Edifier都叫大牌子,質量會唔會好D? 好怕買左番黎有電流聲

要人聲靚, 玩主動式喇叭肯定好貴, 所以首選一定係被動式組合, 普通hifi喇叭唔係咁適合近距離聽, 被動式純監聽喇叭聽感又一般, 試咗好多組合, 得幾款可以聽得吓, 當中大多數要配五千元以上擴音器, 駁線更可能玩謝新手, 所以不作介紹, 餘下只得一兩款 :

JBL Control 5 配Crown XLS1000 可以講係最平而且人聲屬於可接受, 加上香港購買容易, 不失為一個好選擇, 另外係EV S-40. 但係配amp有點麻煩, 家用amp基本上我借唔到, 所以全部都係專業amp, 試過三部amp但效果麻麻, 遲d問人借夠五部機試, 希望我仲有體力同時間~~

但係Edifier都叫大牌子,質量會唔會好D? 好怕買左番黎有電流聲
Luissuarez 發表於 2014-10-5 20:39

adele live既話
edifier 大D 單元會比t50有利