用$2700 買Z906 好定其他5.1好

用$2700 買Z906 好定其他5.1好
2.1 2.0書架 都接受
間房唔大

CHING
不如俾多少少資料睇下有無CHING俾倒意見你
用途(睇戲多定聽歌多 etc...),要求(Size,接駁既器材)

CHING
不如俾多少少資料睇下有無CHING俾倒意見你
用途(睇戲多定聽歌多 etc...),要求(Size,接駁 ...
babywa1119 發表於 2014-10-9 20:54

間room無咩位 主聽歌睇影片 歌K-pop (白智英個類) 打一般online game 會接ps4
想5.1但無咩位

側邊上架得唔得? 塊布後面係唔係窗? 係嘅就最好用被動式喇叭

側邊上架得唔得? 塊布後面係唔係窗? 係嘅就最好用被動式喇叭
ikki55 發表於 2014-10-9 22:45

側邊上架上咩高度?? 上架可能比較難 要鑽野 遅下可能裝修先諗
後面係窗 被動式喇叭有咩介紹 我呢個位好難5.1 ??

有諗過買 Edifier漫步者 S530D + Sound Blaster Zx 加埋2700

側邊上架係坐喺度頭頂兩呎內, 視乎用乜喇叭, Behringer monitor 1C + Behringer EPQ450 + ESI [email protected] 加埋4000人仔, 喺香港買齊比較難, 唯有去淘~~巳經玩到平衡輸出, 而家你要做嘅係1) 脫離2.1領域, 2) 脫離大陸品牌 3) 試吓玩平衡輸出

回覆 3# vicente504
其實小弟都係係房玩既
空間唔大...限制自然多...budget上限制同樣都大
就空間黎睇又想打機又想睇下戲
我自己就覺得2.1就較為好
兩樣都唔會太差(當然...相對地聽歌又唔夠2.0好 睇戲又唔夠5.1有FEEL)
5.1既話都可以考慮下 http://www.price.com.hk/product.php?p=161872
2.1既話都可以考慮下Edifier c3/c3x (價錢相宜)
2.0 較多ching用 Creative T40II/audioengine a2/fostex pm0.3 (其實budget上可以買高一級)
其實ching講得岩
要聽歌就要脫離2.1領域
當然htp-072定z906聽歌方面都唔會比得上同價位既2.0 speaker
但見樓主有ps4 唔玩5.1又覺得晒左吧~不過空間細玩5.1都要有d心思先玩得倒
樓主真係要取捨一下
選擇有好多~去聽多d吧~
睇下最後打機/睇戲多定聽歌多
再向個個方向行吧~
希望幫倒樓主la~

回覆 7# babywa1119

請問細空間玩5.1點先"有心思"?
可以分享一下嗎?

回覆  vicente504
其實小弟都係係房玩既
空間唔大...限制自然多...budget上限制同樣都大
就空間黎睇又想打 ...
babywa1119 發表於 2014-10-12 21:39

我空間細主打機副聽歌...唔太中意重bass
  甘其實2.0 好定2.1 知道空間細5.1 係比較難
如果係甘不如買sound 卡加 2.1 or 2.0 +好Head phone

其實睇中 2.1 既話就C3 5.1 Z506 or Z906  2.0 就 edifier 1800tiii, T40II

Cerwin Vega XD4 或 JBL control 2p, 兩款差唔多價錢, 而且有rca 和1/4吋輸入玩, 配埋張ESI [email protected], 鍾意玩1/4吋平衡ok、玩rca又得, 自己鍾意玩乜都得, 成套夾埋3000蚊左右, 巳經夠玩幾年