[開箱] 電腦線性電源開箱

常常看討論說線電對電腦聲音提升巨大,而自己用緊既系RME AIO 用底板取電
終於忍吾住買來試下佢.

懶得上傳照片,少圖

配置
SINE60A (電源處理器) (插電腦 TV 喇叭 前級)
PUS電源淨化 一堆彩虹糖卡
2個Cubic Reg 一個SSD for OS 一個HDD for 歌曲
RME AIO
大陸膽前
EVE SC205 喇叭
分別於電腦火牛 CORSAIR AX860I / 全線性電腦電源

聽感
一開聲...沒特別...好似仲差左...未煲關係
過了1小時後開始柔D..弱音聽多左...
1,2日後人聲柔D,弱再聽多左,音場大左D,定位好左,而雜訊的確是少了.因為以前將前級開到12點方向會有少許滑鼠聲.現在沒了(不同滑鼠干擾也不同).而且我本身用HDMI接TV,連都畫面清楚左.

但是否就有巨大提升呢..又沒我想像中那麼巨大...可能我本身已經有一個SINE60A做過濾,用CORSAIR AX860I做牛(雜訊較少的電腦牛),不過如果你是用RME類或PCI類音效卡而又沒做過任何優化(例如有個電源處理器) 可以入手..而用USB入DAC 因未能比較,但亦可能沒想像甘好.但整體來講是有提升.只於性價比就......主要看你想優化到什麼程度.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

常常看討論說線電對電腦聲音提升巨大,而自己用緊既系RME AIO 用底板取電
終於忍吾住買來試下佢.

懶得上傳 ...
garden 發表於 2014-12-6 02:10

少帥?
我都想買, 幾錢入手?

用緊少帥半線,建議電腦用都係上返線性+DC-ATX呢個方案
全線動態真係...

回覆 2# mike1981

分w數環牛r牛。三百到六百w更大要問。價錢3xxx-6xxx人仔。我呢隻600w環牛。雙11訂4字頭。因為訂其實可以同佢傾修改某d野。訂左大約2星期到

如果是指音樂動態方面吾覺有變。不過我又係對比吾到同半線有何分別。哈哈。

回覆  mike1981

分w數環牛r牛。三百到六百w更大要問。價錢3xxx-6xxx人仔。我呢隻600w環牛。雙11訂4字頭。 ...
garden 發表於 2014-12-6 16:38

我真係唔捨得
主要擔心會好熱

輸出幾多w?

回覆 6# mike1981

我見好多C兄都系CAS/DIY高手,有新野玩都好難忍到手.但其實我都覺得有D貴.
因為系人仔
熱就吾系好熱我連續開4小時都系機箱熱DD,因為好似FANLESS CASE甘走邊邊散熱.

回覆 7# 美奈子廚

我呢隻600W
電腦配備:
I5 3470
Z77 底板
2條4G RAM
AMD 7870
RME AIO
一個SSD 一個HDD
一把散熱風扇
未有多餘錢整部靜D既CAS...所以無顯卡FANLESS 3,400W都夠 會平少少

回覆  美奈子廚

我呢隻600W
電腦配備:
I5 3470
Z77 底板
2條4G RAM
AMD 7870
RME AIO
一個SSD 一個HDD
...
garden 發表於 2014-12-7 01:06

如只計cpu mb sc等其實200w便夠