[音箱] 有冇人玩coaxial speaker

coaxial 監聽喇叭近來越出越多, 有老牌musikelectronic geithain、KS digital, 平價有Equator、Presonus、Prodipe, 我早於兩年前巳經買咗一對, 而家雖然新買咗S3X, 但只有三成時間用佢, 一般聽歌睇戲剪片都係用coaxial speaker, 因為耐聽之餘, 最重要係唔駛對正個喇叭都可以, 所以多數張櫈較到訓低慢慢嘆~~(剪片除外)

我諗香港好多人只識Adam、Genelec, 但係就忽略咗其他品牌, coaxial speaker其實幾啱香港環境, 標準二路監聽喇叭擺位真係幾蝦人, 正路嚟講量度位置要好嚴謹~

仲有pioneer呢
同埋你唔講我都唔知原來高音單元擺左係低音單元前面中間就唔使理擺位

唔係唔使理擺位, 只係冇咁嚴格, 因為coaxial speaker嘅sweet spot 範圍比較大, 一般普通二路監聽喇叭, 如果按廠家建議擺位, 香港住宅都好難跟足, 但更多人連上下都擺錯, 但係就好重視墊材~~

Tannoy

我以前都有對KEF同軸(廿幾年前), 好似係C55, D聲一般啦
其他同軸我只識 天朗 (Tannoy)

樓主知唔知香港邊度有得試geithain?
一直想入rl906但係聽都未聽過。。。

KEF 英國制Q同軸啲聲靚好多
依家大陸制KEF無以前咁好聲
同軸做得比較好聲只有舊KEF ,TANNOY

KEF 英國制Q同軸啲聲靚好多
依家大陸制KEF無以前咁好聲
同軸做得比較好聲只有舊KEF ,TANNOY ...
eric196511 發表於 2014-12-22 14:41

師兄,我廿年前買,係Made in England架,不過聲真係一般,對KEF當年都係因為平先買, 1990年大約$3500一對, 後來 upgrade左買左B&W 805去左另一個層次 (貴KEF三倍 )

C係列好似要夾機先好聲
十幾年前我係啲唱片鋪聽過KEF 同軸喇叭啲聲好正聽人聲個音場寬闊
不過人地用前後級AMP去推KEF 同軸

C係列好似要夾機先好聲
十幾年前我係啲唱片鋪聽過KEF 同軸喇叭啲聲好正聽人聲個音場寬闊
不過人地用前後級A ...
eric196511 發表於 2014-12-22 19:10

我當時有兩部AMP, 都係INT.AMP, Sony TA555ES 及Denon S10