點樣rip 24/96 FLAC?

我之前用foobar2000 rip flac, 選24bit 但唔見96khz sampling rate揀,rip出嚟都係24/44.1

我之前用foobar2000 rip flac, 選24bit 但唔見96khz sampling rate揀,rip出嚟都係24/44.1
edwtsui 發表於 2014-12-29 18:34

CD得16 44.1
sacd無rom得ps3可rip

近乎無言,首先師兄要明白乜野係hires音樂檔案,另SACD 出係DSD FILES ,1bit 2.8/5.6M Hz ,而24bit 192KHz 係唱片公司放出來,88.2,174.6KHz有部份係人地自己升頻上去......

edwtsui 發表於 2014-12-29 18:34

師兄你要搞清楚一件事, 就係現時可以自行RIP 歌o既CD, 格式本身就只得16Bit 44.1Khz
你唔可能喺Footbar 度將佢變成HI-Res 音樂格式,
(就等於你將128K MP3 轉回WAV 格式再燒落CD 黎聽, 音質係唔會變好)
至於SACD, 因為Philips  同Sony 於發明時已經加入左防複制機制,
除左好舊o既PS3 之外, 一般黎講係唔可能將佢轉成檔案再存放於電腦或Player 之中。

要聽真正24/96, 正常途俓都係上網比錢買音樂。

師兄你要搞清楚一件事, 就係現時可以自行RIP 歌o既CD, 格式本身就只得16Bit 44.1Khz
你唔可能喺Footbar  ...
平凡的地夫 發表於 2014-12-30 09:17

無錯,但SACD --> DSD file -->1 bit 2.8/5.6MHz, 而非24 bit 96/192kHz

無錯,但SACD --> DSD file -->1 bit 2.8/5.6MHz, 而非24 bit 96/192kHz
kinghung 發表於 2014-12-30 09:47

C兄,想問下..其實1 bit 2.8/5.6MHz 定 24 bit 96/192kHz好聲?

C兄,想問下..其實1 bit 2.8/5.6MHz 定 24 bit 96/192kHz好聲?
賢~ 發表於 2014-12-30 10:10

呢兩派都有自己既理論(多Bit Vs 1 Bit; PCM Vs DSD),我唔識答,即係問天主教定基督教好D?
另外,我有比較過 DSD 1bit 2.8MHz vs 16 bit 44.1KHz, 分別唔到 (點指兵兵); 另 24bit 176.4KHz Vs 16 bit 44.1Kz (Spanish Harlem) , 亦係一樣, 只有空氣感強左,高音"好似"清小小; 以上兩個錄音本身好靚,所以我自己會覺得錄音好既不用追Hi-Res都好正, 錄音差既更無需要  

所以我都係繼續買CD

呢兩派都有自己既理論(多Bit Vs 1 Bit; PCM Vs DSD),我唔識答,即係問天主教定基督教好D?
另外 ...
kinghung 發表於 2014-12-30 10:24

咁睇黎唔係差好遠....
錄音好同差真係差好遠... 有D好似格住D野黎聽咁...
但係無奈..中意歌手A..但係佢D碟錄得差都要硬食...

另外 ...
kinghung 發表於 2014-12-30 10:24

我都有一兩隻DSD file(有一隻係DSD128)
DSD VS PCM 192Khz 老實講又真係好難答有咩分別,
聽黎聽去都係差唔多,但CD VS DSD/PCM 192K 就可以聽得出,
特別係小提琴音,DSD/PCM 192聽起無咁硬同冷。