依幾年音響好似無物突破

進步就一定有,不過就無咩比較大嘅發明

因為核心ic 廠已合併得7788...

同hifi 廠近期多賣給大陸投資者…

日本r&d 又cut 得7788

我就覺得個價錢升得勁快
年頭睇個幾對, 年尾升左1X%
早2年睇中對書架, 個陣係香港原X問價 1萬1蚊, 現在已經接近2萬 WTF

回覆 3# seed0659

呢樣真, 依家玩音響愈黎愈貴
無論耳機, player 都係咁加

我就覺得個價錢升得勁快
早2年睇中對書架, 個陣係香港原X問價 1萬1蚊,  ...
seed0659 發表於 2014-12-31 10:31

你看返個租金同人工

還有,大把人 online shopping

地鋪 吾加就傻

45轉 --> 33轉LP, 卡式帶-->CD-->DAT/DCC, MD, SACD 算唔算升級左?
到頭來又興返LP

同手錶有D似, 以前機械錶係主力,石英錶好貴因為準時,後來變平價野 (都有貴價石英錶既), 宜家又變左機械錶天下,我都唔會再買石英銀, 手上只有一隻Citizen Eco Drive Radio Control, 及 Casio第一代鋼G-Shock MRG-100, 宜家只買機械錶 (舊年買左隻窮人恩物, 精工細MM)

我就覺得個價錢升得勁快
早2年睇中對書架, 個陣係香港原X問價 1萬1蚊,  ...
seed0659 發表於 2014-12-31 10:31

師兄,睇中邊對?
我舊年買ADAM 時都發現突然貴左好多

回覆  seed0659

呢樣真, 依家玩音響愈黎愈貴
無論耳機, player 都係咁加
spike 發表於 2014-12-31 10:42

個隻加價,係人為某個生產商故意調高,好似三星手機,見iphone可以賣6千以上,佢又拿拿林去調高,但唔係個個都可以,好似Sony , LG , 一律都減返晒落黎, AK賣咁貴如頂得順證明有market, D人覺得唔值自然唔買,佢自然要執埋

45轉 --> 33轉LP, 卡式帶-->CD-->DAT/DCC, MD, SACD 算唔算升級左?
到頭來又興返LP

同手錶有D似,  ...
kinghung 發表於 2014-12-31 17:23

似係炒冷飯多,SACD~

到頭來又興返LP

同手錶有D似,  ...
kinghung 發表於 2014-12-31 17:23

LP復興真係異數,用幾十萬玩 player + DAC 的肯定好揼,因用一萬幾千的唱盤+唱頭好聲過佢。