[教學] 請問點樣將IPOD既歌備份?

我有用SHAREPOD 不過會冇曬D 標籤
會冇左個BACKUP既意義 因為我隨時可以將電腦既無損轉番做AIFF

有冇方法BACKUP到歌之餘 又可以有番個TAG呢?

求大大賜教!
THANKS~!

可唔可以講詳細啲,唔係好明白。你係想backup 啲原始音樂file,定係想backup itune 啲歌?

回覆 2# tsangwailam

唔好意思 我講得唔清楚
其實我係想將IPOD CLASSIC入面D無損BACKUP去電腦度
我禁入去ITUNE又唔見可以BACKUP,而用SHAREPOD呢個軟件又會冇曬D標籤(E.G.演出者,專輯)

咁仲有冇方法BACKUP到歌之餘又唔會冇曬D標籤呢? THX

用foobar2000出AIFF可以完整保留tag去ipod
唔需要backup ipod的歌吧

唔好意思 #1 打錯左 係AIFF至岩 唔係TIFF

用foobar2000出AIFF可以完整保留tag去ipod
唔需要backup ipod的歌吧
minazuki 發表於 2015-1-20 15:13

師兄 唔好意思 可能我唔識 我試過用FOOBAR2000將FLAC轉AIFF 都係冇曬TAG
有野需要設定嗎?

iTunes /sharepod 從來唔 support 寫 tag 落wav
唯一解決方法係轉aiff
yupikachu 發表於 2015-1-21 09:55

師兄 請問有冇話要指定FLAC/WAV轉AIFF先會有番TAG?
有好用既SOFTWARE介紹嗎?
我就通常用XRECODE II

師兄 唔好意思 可能我唔識 我試過用FOOBAR2000將FLAC轉AIFF 都係冇曬TAG
有野需要設定嗎?

你update做最新版睇睇
版本太舊係冇tag的

你update做最新版睇睇
版本太舊係冇tag的
minazuki 發表於 2015-1-22 22:19

我上官網DL最新版 得左喇 真係唔該曬師兄
我一直用開FOOBAR 但就以為轉格式會冇曬TAG
之前仲係ITUNES逐首歌人手打TAG 成2000首歌 人都癲
而家慳番唔少時間 一轉格式搞掂

仲有唔該曬其他幫手回答既師兄

回覆 8# superhero

仲有埋Album Art添呀