[音箱] 求教 Swan H4有源改無源

源於H4有個幾麻煩的問題,就係長插電背後鋁板會超熱。
小弟近日入手一合拼機,於是心思思想改對H4做無源當書架用
一來慳錢,二來size同音色都幾啱心水,三來…家中大人覺得個外觀幾唔錯
小弟動力能力還可以,只係對分音器呢家o野無乜認識,只有求各路師兄幫幫手,
搵份合用o既分音就可以,有成品就買,無就自己砌,謝謝~
H4規格

訊號由RCA入前面板Volume掣返去背板

分音衰減線路

背面板

然後訊號就轉到後級部份,最後由近power管的一對白色插接去高低音單元
(紅黃=低音) / (紅黑=高音)

高音單元比箱體遮住睇唔到,
只見到低音單元型號:G4N-1 (6 ohm/60W)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

源於H4有個幾麻煩的問題,就係長插電背後鋁板會超熱。
小弟近日入手一合拼機,於是心思思想改對H4做無源當 ...
edgeyim 發表於 2015-1-21 23:14

原來係咁, 都好大工程wo
之前我玩過1010改做無源
https://www.facebook.com/media/s ... 38436325&type=3

但改後會比較用有源既bass少左
可能佢本身有DSP之類去夾硬推出個低頻

至於你既情況, 要重新做一次測量, 也不容易
平平地又唔怕死
可試佳訊分頻成品, 揀3300-4200hz 2分頻既來做

回覆 2# mike1981

嗯~明白,咁樣可能索性高低音單元直出四線柱,行外置分音。
到時用無源唔開心都可以還原成外置功放

睇過下佳訊D件,零件好似好山寨…
不過一隻細電容o既價錢都唔洗亦都無咩好投訴

想問多個問題,師兄你上次拆1010個高音單元係咪係擴散板邊撬起?
有無膠水一類痴住?

謝mike師兄~

回覆  mike1981

嗯~明白,咁樣可能索性高低音單元直出四線柱,行外置分音。
到時用無源唔開心都可以還原 ...
edgeyim 發表於 2015-1-22 00:04

拆左面板有螺絲, 用一字慢慢開
其實一般MINI HIFI個SPEAKER 都係一粒分音3.3uf (電解) + 一粒電阻(2-3ohm)
你可以咁樣駁下睇下聲底岩唔岩先 (用FILM CAP)
如果唔岩就無謂搞啦.

回覆 4# mike1981

多謝師兄建議,咁我試下聲先~

回覆 4# mike1981

又有野想麻煩師兄比D意見~
分析過之後都係想投入少少資源淘對佳訊二分音試聲,
而家係兩款中選擇:

A:AS-23C (分頻點3200Hz,T 18db/oct,W 18db/oct)
B : 1188C (分頻點3200Hz,T 12db/oct,W 6db/oct)
承載功率同阻抗一樣,聽感上有咩大分別?邊對較適用於改H4?

擴音機輸出為AB類 100W RMS@4ohm,60W RMS@8ohm
Damping Factor >200@8 ohm

謝謝~

回覆  mike1981

又有野想麻煩師兄比D意見~
分析過之後都係想投入少少資源淘對佳訊二分音試聲,
而家係兩 ...
edgeyim 發表於 2015-1-27 17:12

A的設計斜率較大-18db / oct 高低音比較分工好D
動態會大D, 聲音比較分明 清爽 有時分音位處理不好會聽出不協調

B的設計低音斜率無咁斜, 聲音多數較厚身 相位差別比A少, 容易D 成功

因為係成品設計, 唔岩身既機率高
輕輕俾錢試下我會揀B, 一來零件會平D少D, 二來岩聽機率高D
其實你唔需要買佢D零件, 你鍾意可以自己砌
我好多年前岩岩玩就係咁