初試錄音,請師兄幫幫手

小弟最近想用黎錄下歌,做下d recording
想買隻好d既MIC
budget 1000蚊內
請問各位師兄有咩好建議
thx

不論戴上頭或放置desk上都ok的
thx

錄咩類型既野?有無做好隔音,本身環境靜唔靜

回覆 3# icoicqico

其實好業餘
想收音好d
錄下唱歌,recording果d
謝謝師兄

回覆  icoicqico

其實好業餘
想收音好d
錄下唱歌,recording果d
謝謝師兄 ...
kawa_bank 發表於 2015-1-26 20:56

咁本身有無interface? (即係將XLR mic轉入電腦既裝置),如果無就考慮USB mic,本身環境靜就可以買condenser microphone (無interface都可以買 usb version condenser microphone)。環境唔靜就dynamic microphone好D。

可以考慮下AT2020(usb version貴D,普通version800左右),c1u(usb)等等,你個價位依2隻唔錯

回覆 5# icoicqico

dynamic microphone好似好d,雖然都好靜
普通version係指3.5mm接口?
謝謝

謝謝 ...
kawa_bank 發表於 2015-1-26 21:28

http://www.ikmultimedia.com/products/irigmicstudio/

0岩0岩 NAMM 2015 發表, USB condenser mic, 插電腦,插iphone,插android 都得.

回覆 7# 6seven

但呢隻好似over左我budget
如果euro計
唔知點解搵唔到佢model number
呢隻好似都唔錯

回覆  6seven

但呢隻好似over左我budget
如果euro計
唔知點解搵唔到佢model number
呢 ...
kawa_bank 發表於 2015-1-26 21:57

condenser mic 黎講唔貴,又連phone out,直聽無delay,自彈自唱好緊要,仲可以插手機錄音,唔受地域限制,但最多48khz sample.

謝謝 ...
kawa_bank 發表於 2015-1-26 21:28

普通version係 xlr