請問creative t50 比t30多一個喇叭,就咁會靚聲左?

求指點。大聲左定靚聲左?

其實我想問t50 係分開三頻比三個喇叭出, 定只係REPEAT 一個頻率比兩個喇叭出.
如果佢只係REPEAT多一個喇叭出聲, 我就選擇T30好過.

建議樓主出黃金地庫, 有間好多喇叭試果間,
去果度試試, 個SALES都幾肯解釋,
之後上PRICE.COM度, 再搵最平果間買,
不過記得打電話去BOOK左先, 否則佢比舊貨(上個MODEL)同貴價你!

通常揾得佢試, 貴啲都會同佢買, 除非唔啱.
佢間鋪空曠, 周圍環境比較嘈. 大火數SPEAKER係會比較出到啲聲, 好幾年前我就試個買左個幾百蚊的大陸SPEAKER, 係現場聽係好, 但返去細心聽, 發覺解釋度唔好, 音偏高偏重, 但我間房細, 位置坐得好近個喇叭.  嗰個喇叭真係唔啱啲細房間用. 所以我都唔係好信得過我可以係短時間分別到邊個啱邊個唔啱.

多單元唔代表會靚聲
會靚聲一個單元夠晒
正路係好多平價喇叭會用二路分音多單元設計
多數會一個高音有幾個低音單元增加低頻量表現
老實講要真正靚聲就唔會選擇creative 所有喇叭
creative 嘅定位係專做soundcard比較好做喇叭真係麻麻普通

多單元唔代表會靚聲
會靚聲一個單元夠晒
正路係好多平價喇叭會用二路分音多單元設計
多數會一個高音有幾個 ...
eric196511 發表於 2015-2-7 12:06

師兄有無介紹一個有藍牙, SIZE唔好太大, 又好聲的SPEAKER.

我睇到一啲留言講CREATIVE T50 只要AUX IN感應唔到有聲源, 就會自動進入SLEEP MODE. 根住你要手按電源制先可以再啟動, 我睇完打左個突, 咁咪好麻煩, 完全打消我買CREATIVE的念頭. 但又話只有歐洲貨先會有咁的情況. 咁我想問香港貨有無AUTO OFF的問題.

budget?

budget?
gapson 發表於 2015-2-8 23:46

性價比高. 全能些少,有藍芽, 打機聽歌睇戲都OK, 網絡有人推FOCAL XS BOOK, 但打機睇戲會唔會比T40仲要差?

性價比高. 全能些少,有藍芽, 打機聽歌睇戲都OK, 網絡有人推FOCAL XS BOOK, 但打機睇戲會唔會比T40仲要差? ...
v908 發表於 2015-2-9 00:31

咁你預算出幾多先?? 1000? 5000? 10000?

你唔洗驚打機睇戲唔好,試過之後你返唔到轉頭,creative 基本上入門2.0都未到...

咁你預算出幾多先?? 1000? 5000? 10000?

你唔洗驚打機睇戲唔好,試過之後你返唔到轉頭,creative 基本上 ...
gapson 發表於 2015-2-9 00:41

100~5000都得.