喜喜家訪活動 記事minutes

話說 版主新年前有空, 取回寄存在喜喜家的 東西

順便幫喜喜 整好一台 開機不能的 PC

以下為測試文,圖片等喜喜後補

器材如下:

Rega CD Player
North Star Essensio DAC
Goldnote Hp7 pre amp
Lm 3886 Power Amp (版大重 Mod 版 MCAp 40000uf水糖) Version
Sonus Faber Toy Speaker

線材如下:
古河 FC-09 同軸線 x1 (CD player to Dac)
Gotham 11001 with KLE rca plus x2
Neotech 3003 x2
Audio Art Power 1 x1
Nordost Purple speaker cable

===========================
當你看完上面一大段文字都吾知係乜....
咁版主 會咁樣看....
又係一個頭痛兄 翻版 可歌可泣的故事

因為新居比以前細,聽音樂的環境比以前租的地方又細左好多
/____\
結果大的 Speaker, 膽前後合併 全部在一個1.5m x1.5m 的空間,
仲要左對窗邊,右對走廊通道的環境
結果回聲 BOMB 聲 左右不均衡的環境下
苦苦頂左一兩年 (中間還有小孩子手多破壞.....)

============================
改回用細的 Speaker, 用返些少有價位的線材
Made in Italy 是這個組合的特點
想我Mod 版 LM 3886 壞是喜喜的心願,但我改機向來出名耐用,你等下先啦。

老實講:這種空間放 Sound bar 或者 Mini Hifi 會比較適合
當然,這套組合會比 Mini Hifi 好上不少, 因為成本都過2皮
線材都5000up啦。

終於感覺返到, 有人聲同中頻。
聽小品 如張學友之類的, 算有驚喜
DAC 的聲音比較中性, 但我嚴 Detail 位吾夠出
Speaker 所限, 底音盤比較細,底音有但不多。

放長遠計,毒左喜喜換部貴D的 dac先

頭痛又唔洗,學到聆聽空間無百零二百呎其實可以唔洗玩

話說 版主新年前有空, 取回寄存在喜喜家的 東西

順便幫喜喜 整好一台 開機不能的 PC

以下為測試文,圖片 ...
NOPSS 發表於 2015-2-8 11:43

換再細隻D
PM1
或者raidho D1

真係1.5m x1.5m? 定係15mx15m啊?

真係1.5m x1.5m? 定係15mx15m啊?
darkfrank 發表於 2015-2-8 12:52

你當7x9呎易明啲,蝸居嘛

喜喜唔好跟我頭痛啦..我長痛了幾年哈哈...你好在有熱心的版大跟幫你姐起碼知道點做...我就自己一個人繼續痛
喜喜個問題始終是個環境加油!加油! 不過喜喜你可以考慮一下下個目標應該是電處

換再細隻D
PM1
或者raidho D1
mike1981 發表於 2015-2-8 12:47

大哥我用toy不是toy one了,無得再細

其實可以考慮下玩active近場喇叭...

大哥我用toy不是toy one了,無得再細
喜喜天使 發表於 2015-2-8 13:05

pm1同d1係4寸

喜喜唔好跟我頭痛啦..我長痛了幾年哈哈...你好在有熱心的版大跟幫你姐起碼知道點做...我就自己一個人繼續痛 ...
rxooo 發表於 2015-2-8 13:02

你唔係整好哂啦咩

重有咩問題呀