[開箱] aune B1 Class A Portable Headphone Amp窮學生簡單開箱

一直都好鍾意Class A既Amp,因為覺得Class A既Amp出黎既聲比較好,由於Class A既原理係純粹以類比訊號進行線性放大,音質幾乎冇失真,不過可惜Class A既Amp好少出現係portable amp既市場上面。直至有一日係網上面睇到呢隻Amp既消息,由果陣開始就一直好想試下距,但係,就唔見香港有得賣。
不過前幾日就見淘寶有得賣,於是就諗都冇諗就淘左距落黎。經過幾日漫長既等待,呢部聲稱全球第一部既全分立元件電流可調Class A HIFI Portable headphone Amp終於到左我手,一攞到手梗係第一時間聽下兼開箱喇。

首先講下個外觀先喇
黑色既外盒配上銀色字,非常簡單,冇多餘既裝飾

開箱喇,入面亦都係非常簡單,除左主角B1之外,就係一份簡單既說明書同埋跟機送既USB線同一條對錄線。

講完包裝,當然就講下主角B1喇。
成個外型最特別既地方當然係距兩個透明,可以睇到Amp入面電路結構既玻璃位喇。
唔知點解,見到入面既電路結構有種莫名其妙既興奮感覺

呢部Amp既造工相當紮實,應該係歸功於距個機殼係成塊鋁用CNC工藝挖製而成。

側邊設有電量顯示,禁完制之後距閃幾多下就代表有幾多個20%既電量。

另外一邊就係開關以及調教輸出大小既制。

前面較大細聲

後面就有個usb位充電

講完外觀之後,就係講下個聽感喇。

首先要利申既係本人並唔係一名專業既玩家,只係一個窮學生,手上既器材唔多又唔專業,只有一部罪大惡極既A15加Shure se425,所以比唔到一個專業既試聽報告以及比較比大家。

B1既聲場尚算開闊,聲底都幾乾淨,聽落冇乜底燥。係網上睇其他測評就話B1既低頻量比較大,不過唔知係唔係我用425既關係,我就唔係感覺到有太大既低頻量。
至於人聲方面,距呈現出相對溫暖既人聲,而且相當順滑,聽落非常舒服,高頻就非常通透明亮。
另外值得一提既係呢部野既推力好鬼大,較曬低輸出,唔洗扭到好細都推到425好大聲,仲聽落有d衝。

總括黎講,一千人仔左右有咁既表現同都算唔錯,岩曬我呢d窮學生玩。但係部機就比較重,帶出街可能會有d唔係咁方便,而且音量旋鈕果度冇任何標示,較到幾大聲都唔知,可能開機之前要較到最低會比較安全。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

昨日行新高登好似見到e部賣

見到see thru 有種莫名其妙既興奮感覺 ......... !!!

一直都好鍾意Class A既Amp,因為覺得Class A既Amp出黎既聲比較好,由於Class A既原理係純粹以類比訊號進行 ...
FANTASYMAN 發表於 2015-2-14 15:22

呢部好創新, 我都好想買

呢部好創新, 我都好想買
mike1981 發表於 2015-2-14 23:34

想買就買啦!

想買就買啦!
Jacques 發表於 2015-2-15 01:19

我無乜用呀
我在街又唔聽

我無乜用呀
我在街又唔聽
mike1981 發表於 2015-2-15 11:47

唔想買就唔好買

The 'windows' desgin look very good, pro feel!

其實我唔係咁贊成玩到咁大捰出街用, 靚聲咗自然會開大聲D聽, 街上面又多咗批聾聾地嘅人, 加埋一大批盲盲地嘅低頭族, 而家揸車真係比十年前更小心