重低音喇叭是否出事?

今日開機睇野,點知個重低音出現左胡胡聲,又少少似電流聲。
我將信號線拔掉,都還是有,所以應該不是信號引起的。
請問是否隻重低音壞啦?
唉~!千其唔好又要花幾千元買新喇叭呀!

我有個9年嘅sub woofer 大概3-4年前開始都係咁,所有病徵一樣,試埋唔同線唔同拖版,直插wall outlet都係胡胡聲, 我都想知有冇得整。

入面多數

1.爆 cap
2. 牛漏磁

所以我先講, 間間sub woofer 廠 D 野都吾耐用

買個新算

我個 Velodyne 都係一樣, 之前成年冇用過, 有一日開機就拆晒聲。

如果係爆CAP (但打開睇CAP又好似冇爆), 可否自己換CAP?

如果你牛漏磁, 點CHECK係呢種情況?

隻SUBWOOFER 都幾貴, 如果整到就盡量整啦.
THKS

更正返: 其實係長期插電開住, 但AMP就冇開, 冇訊號比佢。  係咪電容老化/乾咗?

係時候換機順面UPGRADE

我個 Velodyne 都係一樣, 之前成年冇用過, 有一日開機就拆晒聲。

如果係爆CAP (但打開睇CAP又好似冇爆),  ...
ccken99 發表於 2015-2-16 16:17

你拆下隻 Velodyne 看下電路版,多數變左色

我試過換牛 換FET管 換 OPAMP 改供電

全收皮....

真係要有示波器先跟到 D noise come from where....

會唔會係amp 去 subwoofer 條線有問題?

會唔會係amp 去 subwoofer 條線有問題?
lawrencelau1 發表於 2015-2-16 17:24

試過用其他 LINE OUT 入SUBWOFFER, 結果一樣。

播音樂係有聲, 聽到啲歌, 但就有很大的拆聲一齊。估計係電容問題, 如果牛有事, 應該唔會有聲。

如果係爆CAP (但打開睇CAP又好似冇爆),  ...
ccken99 發表於 2015-2-16 16:17

你即是成年無開過機睇戲?