[開箱] 白色 JBL Charge 2 (第二代) 比BOSE Soundlink Mini更好聲

開聲先來一曲 張棟樑 [當你孤單你會想起誰],輕快的節奏及爽快的低音,只聽到快而不臃腫的低音,太興奮了,比起BOSE Soundlink Mini臃腫的低音好太多了。之後再來一曲 梁靜茹  [Fly Away],想不到迷你的JBL Charge 2竟然可以發出這麼甜美的梁靜茹之聲。跟住再來一曲 庾澄慶 [情非得已],"流星花園"即時湧現在眼前......

以Bluetooth喇叭仔來講,我聽過的Bluetooth喇叭仔當中,呢隻係最好聲。亦親身去過BOSE陳列室聽佢隻Soundlink Mini,個人認為一般,因為只著重低音,而人聲就完全欠奉。

聆聽JBL Charge 2時,要留意離牆幾吋,咁低音就會更加好,喇叭亦要放在堅硬的桌面,其實同普通音響一樣,首先要注意音源和聆聽環境,咁就可以發揮到器材的本身功力。(可惜本人的聆聽環境亦不好 )

值得留意一點,電話最好盡量放在JBL Charge 2旁,千祈唔好放得太遠,始終係Bluetooth,一遠Bluetooth就會傳送和接收得唔好,窒窒下......

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

因拍照效果一般,實物比相片更白更靚更好手感!!!

師兄,你係屋企試就做定論

或者周未你去郊野公園,試完再話我知...

睇嚟樓主鐘意白色?
呢隻應該係 2.0呵?
應該唔平...

補充:呢一類型Bluetooth喇叭仔只適合個人娛樂,放在桌面聽吓歌仔咁,並不適合在空曠戶外使用,而JBL牌子另外有生產戶外廣播用途的音響器材。以個人消費價錢,呢個喇叭的確比同級的優勝,音色方面各人喜愛不同,最重要係選擇適合自己的產品,而呢個喇叭絕對是適合我。最後,要找到適合自己的音色,可以使用“均衡器”作出微調,及放置牆角的位置,表演會更加好。當然,一個產品並不可能迎合所有用家的口味,有一群“知音人”購買便足夠。

另外,隨盒條USB線比普通的線粗,估計是為了大Amp數充電而設,線的插頭更印上“JBL”logo。

BOSE強項玩低音
JBL強項高中低平衡
錄音室要來做監聽用途多是JBL
DISOC 舞廳 戶外多是用BOSE
所以聽人聲 ,古曲 ,JBL比較好好多

BOSE強項玩低音
JBL強項高中低平衡
DISOC 舞聽 戶外多是用BOSE
所以聽人聲 , ...
eric196511 發表於 2015-3-4 19:02

非常同意你的講法

BOSE強項玩低音
JBL強項高中低平衡
DISOC 舞聽 戶外多是用BOSE
所以聽人聲 , ...
eric196511 發表於 2015-3-4 19:02

BOSE除了擅長低音技術,最出眾的技術是製作迷你喇叭。

BOSE依家大不如前
時代另佢係喇叭市場倒退
記得當年我係DJ房日日對住幾對BOSE 101 細喇叭做監聽歌手係舞台嘅情況
而舞台外出就用頂級BOSE 901多隻啲低音勁到打心口
之後比人介紹咗去做WEA 唱片錄音室學徒對住幾對JBL 專業監聽喇叭
講真如果要求高中音表現只有JBL比較好

JBL charge 2 的確幾好聲