今日同 pan記 tech support 傾完電話 (arc 成功了)

自己有部 pan 記et60h idtv 同 onkoy receiver. 兩部都 support arc. 但自己 set 好耐都 set 吾到,最終今日打電話去 pan 記 tech support 問一問。結果係:

1. tech support 只要聽到用家用其它牌子夾落去同 pan 產品用,tech support 即時反應就會話 100% 問題係來自其它牌子相容性, 叫用家自己 check 返其它牌子嘅問題 。想即刻打完場收線。:nono:
2. tech support 話 pan 記 viera link 用途只適用於 pan 記產品。
3. (呢點至係重點,同以下圖片有沖突) tech support 話 hdmi arc 同 viera link 係兩樣吾同嘅野,所以 set up pan 記 arc 係吾需要 set viera link 任何野。:faint:

網上找到 pan 記教 arc setup 圖解:

自己有部 pan 記et60h idtv 同 onkoy receiver. 兩部都 support arc. 但自己 set 好耐都 set 吾到,最終今 ...
372366 發表於 2015-3-11 19:57

佢梗喺想快快收線...可能一日唔知幾多人打上去問同樣問題佢又唔識答呢

佢無講錯呀, 第4個STEP寫到係FOR PANASONIC HOMETHEATER
不過你要係ONKYO 出聲, 都應該係ONKYO做SETUP喎

自己有部 pan 記et60h idtv 同 onkoy receiver. 兩部都 support arc. 但自己 set 好耐都 set 吾到,最終今 ...
372366 發表於 2015-3-11 19:57
我部vt55 plasma 都可以用部電視remote 控制pioneer lx86 volume

(Sent from HKEPC iPhone app)

佢無講錯呀, 第4個STEP寫到係FOR PANASONIC HOMETHEATER
不過你要係ONKYO 出聲, 都應該係ONKYO做SETUP ...
hksubway 發表於 2015-3-12 13:32

樓主onkyo開左cec同arc啦

樓主有冇裝nowtv

樓主有冇裝nowtv
minazuki 發表於 2015-3-12 16:01

冇 now tv!!!
my system setup is very simple:
1. [hd300a media player]  <= hdmi => [s3700 BD/DVD hdmi port]
2. [et60h hdmi 2] <= hdmi 1.4 => [s3700 hdmi out] (both hdmi has ARC function)

已經試過 tv 同 receiver 兩部機 unplug 電源5分鐘, 從新開機再搏 hdmi 線, 亦試過 tv reset factory default. virea link 亦然顯示 "這功能不存在"! 最後可以試的就係換條 hdmi 1.4a cable.

之前我都係 arc 問題,最後原來唔關pan 記事…一換過條真 HDMI 1.4+ cable 就攪掂…希望你成功。

回覆 7# 372366

老實講條 HDMI線問題嘅機會唔大,除非真係超平又來歴不明嗰啲
我都係用條 mon 舖送嘅線,好極有限

有冇睇過電視有冇 firmware update?

聽聞某啲有 HDMI link 功能嘅 player 會搞亂個 ARC, 試下唔駁得唔得

回覆 7# 372366

問題就係部hd300a, 係呢啲強國機先可以令成個HDMI CEC失效