十年前第一張creative audigy壞咗, 而家有邊張card係起碼有同等音質?

轉用番onboard realtec d聲好似都仲係差d. 過咗10年都比唔上10年前張audigy

最實際講個筆直出嚟, 先至可以量化. 好耐以前試過Audigy最基本個張, 朋友俾, 啲聲真係好數碼, 即刻自己買咗張audigy 4, 都唔錯, 跟住壞咗; 如是者, 一路升級上去.....

最實際講個筆直出嚟, 先至可以量化. 好耐以前試過Audigy最基本個張, 朋友俾, 啲聲真係好數碼, 即刻自己買咗 ...
riderkid 發表於 2015-3-12 09:35

PCIe 不是聲較差嗎?

伸利: Audigy 2 (SB0240) 用家

Audigy 4是PCI.   Audigy 2也有用過.

好不好聲, 應該pci同pci沒有分別吧, 主要是有沒有金屬外殼/屏障阻隔或獨立電路隔絶其它硬件電磁干擾, 還有聲卡本身的電容/專業音響部件的品質吧.

最實際講個筆直出嚟, 先至可以量化. 好耐以前試過Audigy最基本個張, 朋友俾, 啲聲真係好數碼, 即刻自己買咗 ...
riderkid 發表於 2015-3-12 09:35

冇概念幾多budget wor, 有冇咩提議?
speaker係creative t40II

Asus Essence STX

回覆 1# Emily

Realtek係得最新ALC1150先有啲料到。

轉玩DAC

USB DAC

USB DAC...
http://www.ebay.com/itm/25168267 ... =STRK%3AMEBIDX%3AIT

我張AUDIGY2 壞左, 見到15美元就試下
可以話你知
呢D CHEAP CHEAP DAC 都好過CREATIVE D SOUND 卡