18年前跟父親一起組裝的放大器

中學年代,老師俾咗兩塊放大器的線路版,於是拎回家跟父親研究
咁岩有部唔要嘅電腦,同時,父親覺得個火牛幾好,於是將兩塊放咗入去,接線,加上開關和扭扭電阻開關
就變成哩部了.

背面,火牛

第一塊

另一塊

正面,另外火牛個風扇好嘈

時至今日,拎返出黎聽,覺得聲音都算唔錯.
不過個火牛風扇太嘈了.
而前面果D電阻開關,一扭就有沙沙聲.

ching們,你覺得我應唔應該反新佢,定還是換過部算??
雖然小弟覺得D聲算唔錯...看看各位意見.
謝謝~!!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

一路覺得通用套件比美聲好。MS的自己印龜穀都唔知什麽管。當年曾在一電子零件舖見把無号龜穀全部印上2N3055,幾好笑。

你用緊電子牛, 電子牛noise 好大
試下換牛. 上網search 用環牛果隻
唔滿意都可以用番隻環牛

相信吾難修理的;整返再用返幾年也好

真心多謝各位ching意見,小弟對此經驗不多.

回覆 4# witon

師兄可否pm我介紹幾款可箱連環牛??多謝多謝~!!!!!!

中學年代,老師俾咗兩塊放大器的線路版,於是拎回家跟父親研究
咁岩有部唔要嘅電腦,同時,父親覺得個火牛幾好, ...
totao1984 發表於 21-3-2015 09:09 PM

翻新...

1) 換火牛,若工程太大,就只換為靜音風扇
2) 換VR,用Alps
3) 換內部接線,用銀線
4) 換電容...

搞掂

真心多謝各位ching意見,小弟對此經驗不多.

回覆  witon

師兄可否pm我介紹幾款可箱連環牛??多謝多謝~!!!! ...
totao1984 發表於 2015-3-22 16:56

依度DIY好蝦毛, 除左NOPSS
你要POST 你AMP spec 先知比咩你
classic AC to DC power supply desgin
其實上網好易search 到。

回覆 5# goodman85

通用最好,其次美聲,最差係南記!