你信嗎?反正我就唔會信。

拿,首先我表態我係未聼過MUSES2,但指標參數跟49720HA比差好遠下,解釋力仲勁過49720HA?應該好少有解釋力勁過49720HA,就算8620BR應該都唔得。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我用49720HA好長一段時間,一直覺得49720HA解釋力已經係無敵,但還有其他muses2用者都係咁講,可信嗎?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

買粒試下 唔岩咪退.........

買粒試下 唔岩咪退.........
devilcat1 發表於 2015-4-5 09:56
諗緊。。。

拿,首先我表態我係未聼過MUSES2,但指標參數跟49720HA比差好遠下,解釋力仲勁過49720HA?應該好少有解釋力 ...
midtor 發表於 2015-4-5 02:12

都係個句啦, 玩音響好難淨睇數據
數據上MCAP俾USHER CAP架
D 人咪一樣換哂520 D cap

49720 其實是配lme 49000的headphone 用amp ...

用落一般線路會好差聲;

再用落dac output 又會有一種衝過頭的感覺。

看價位就知這粒ic 的價值了。

同樣;我會用ad 8599 會更爽。

49720 其實是配lme 49000的headphone 用amp ...

用落一般線路會好差聲;

再用落dac output 又會有一種衝 ...
NOPSS 發表於 2015-4-5 23:36

最主要都係49720偏高音分析力, 如計埋中同低, 佢唔算好優異

但如果只係聽有幾多釘釘聲既高音, 就會以為49720好正

利申. 49720原用者
後轉class D opamp

想拿 LME49720 Plug and Play 當補品即食可以放棄。
LME49720 數值相差少少就有問題,PCB接腳焊差少少即賴野,PCB LAYOUT差少少又有問題
金封的用咗接座又即賴野,粒銀雲母放遠少少又賴。
賴野咪聽落好似高解析,實際粗聲,發熱量高,調得好係有分析力加順滑似高級HIFI咁。

數年前玩過,仲咪咁易自激,結果真係差少少就差天共地,如果你粒野唔係敏感,就即係買咗假貨。

根本負責的廠商就唔應該比客自己換OPAMP,亦表示對自己的產品無信心,高級監聽專業器材用 NE5532/TL072 就上到大枱 。

我兩粒都玩過, 都係各有各好~

師兄,記住唔好上TB買,好伏
其實TB既評價睇完就算...
如果兩粒唔係用Spec. Typical supply voltage,基本上就唔係公平既比較...