[教學] 有冇電腦喇叭好推介?

600$ 左右

600$ 左右
toby2002 發表於 2015-4-10 23:06

睇返D文

好多ching都有講

JBL Pebbles

2.1-Edifier c2
2.0- Creative t20 ii or JBL pebbles

JBL Pebbles x 2

JBL Pebbles
henryhflam 發表於 2015-4-11 00:03

有位就唔好買PEBBLES啦.
同價位佢輸梗俾EDIFIER

mike1981 發表於 2015-4-11 12:44

我都覺得啱. 要慳位先至買JBL Pebbles, 抵唔抵買就人者見仁....... 不過留意兩隻蝸牛之間條線只得15"長, 需要再長就要自行買條延長線去連接.

自己去逐個聽啦
600蚊可以買到入門級膽機連喇叭

mike1981 發表於 2015-4-11 12:44

點輸法?
我都用過EDIFIER之後唔會再買因為得過低音重啲聲就麻麻
PEBBLES聽歌睇戲一流開心使用中仲想買多對接電視用
坦白講EDIFIER個定位唔係以靚聲出名
真正靚聲細喇叭係可以KO啲比較大SIZE嘅喇叭
識玩對PEBBLES會發現原來低音可以更勁
如果將對PEBBLES接手機聽歌一定會衰聲同無低音

點輸法?
我都用過EDIFIER之後唔會再買因為得過低音重啲聲就麻麻
PEBBLES聽歌睇戲一流開心使用中仲想買多 ...
eric196511 發表於 2015-4-12 05:31

唔好意思, 我唔知你聽歌準則係點
可能低音係你考慮既唯一基準

不過JBL再貴多一倍既我朋友有買, 我都聽過
坦白講, 如果只聽bass, bose, JBL呢D價位係會好大聲
但整體分析力, 音樂感, 延伸, 你買同價位既edifier佢會輸

當然 300鬥300 個D我無興趣比較
亦唔係話JBL出唔到好野, 佢幾千打上個D 係幾好, 過萬既更加一流