客廳用電腦做家庭影音問題

小弟客廳準備裝修, 想放一套家庭影院睇戲聽歌, 有幾個問題想問:
1) 用電腦做player大家點睇? 我知用bluray同CD player會好D, 但係貪電腦download歌同戲方便, 唔使儲到成屋都係碟, 聽歌可以random一大堆歌, 唔使限住一隻一隻CD咁聽
2) 因為係客廳, 所以唔想用電腦牌子果D 5.1 system, 想買好少少, 電腦點樣接駁出去? 要5.1 DAC定HDMI定點?
3) 我知聽歌用2.0會好d, 如果想聽埋歌, 係咪駁另一個DAC, 買一set 2.0, 聽歌時用2.0, 睇戲時switch返去5.1果邊? (唔知自己講緊乜, 希望師兄們指點)
客廳寬3米, 深2.7米, thanks

小弟客廳準備裝修, 想放一套家庭影院睇戲聽歌, 有幾個問題想問:
1) 用電腦做player大家點睇? 我知用bluray ...
naviwow 發表於 2015-5-5 19:34

1) 有錢就直接買OPPO 103/105, 有D無D都得, 好過你用HTPC或TV BOX, 好多!
2) 呢條問題要睇你用咩出A/V, 電腦出TV或PLAYBACK 出AMP, 都係用HDMI. (DAC同A/V無乜關係..)
3) 如果你又要用AV AMP, 再加個DAC都唔會好聲. 最好係影音分家. 或者

1. NAS->BD PLAYER->TV (唔會好聲)
2. CAS->DAC->INT AMP/AV AMP->有源/無源喇叭 (比較好聲)

我都係新手, 大家分享下而已, 有錯請指正

1) 用電腦做player大家點睇? 我知用bluray ...
naviwow 發表於 2015-5-5 19:34

我講我自己,玩緊9.2雙sub,大家分享下

1. 我專聽FLAC,實在比一隻隻碟方便收藏

2.我for Movie: Display card HDMI or Displayport ->AMP ->HDMI to TV
原因: 經過千錘百煉,金睛火眼,不眠不休做測試,只有經displaycard輸出訊號至可以完整輸出Dolby True HD,DTS ES-MATRIX,DTS96/24等等格式到AMP,當然個Player一定要調整,否則即使來源係乜嘢格式都變成AC3
因為本身我好喜歡睇Bluray convert mkv配字幕電影,畫面質數高之餘容量得bluray五份一,音效又得到保留,唔會變左AC3或者2.0,完整出翻晒藍光原盤音效
用電腦onboard或者soundcard都只可以用同軸/光纖之類輸出,同軸同光纖因為頻寬不足,唔可以輸出以上類型音效格式,DTS5.1就可以,不過會浪費左套電影原來應有音效,Dolby True HD,DTS ES-MATRIX,DTS HD-MASTER果種強烈包圍同震撼感,DTS5.1冇得比較

3.我for Music: Soundcard(192000) -> Coaxial ->DAC(up sampling to 192kHz 48bit) -> XLR ->AMP -> Pure Audio 2.0
原因: 特意方便分離使用,聽純音樂同睇電影只須要喺Windows右下角音效輸出決定係displycard出定soundcard出即可改變用途,而且我貪同軸輸出條同軸線會影響冇HDMI輸出咁硬聲比較暖(真係個人觀感,不喜勿插)播FLAC再入DAC升頻,再喺AMP出返嚟2.0 Pure Audio,真係靚到冇朋友

咁做只需要有PC,AMP,Speaker,淨係用電腦上網已經可以做齊整個影音中心,至於玩5.1/7.1/9.1/11.1就隨你喜歡,DAC可以要可以不要,睇你自己要求la

而家我屋企個廳變左老友同家人私人影院,大家都睇得好開心
一齊再分享多啲吖

依家玩影音年代係講靈活同方便唔會再要求發燒音質
只要順耳舒服已經滿足仲邊會咁講究
要求高嘅玩家只會出更錢買音質仲要攪餐死先滿意

發唔發燒呢啲嘢家家有求啦,
正如玩單車,有人十萬買架車未計改,都有人一兩千買架平嘢照踩出街
打籃球有人每款Jordan買兩對,一著一收藏,都有人著converse落場
車都有人揸林寶,有人揸Honda
戴隻錶都有人精工有人PATEK PHILIPP啦

咁唔通又因為使唔使講究?
男人乜都唔講究唔想再進一步,邊有動力搵錢呀
咩家底咪玩咩嘢囉,總之量力而為,唔使跟人
自己開心舒服就得啦

回覆 3# keithlam2577
敢問師兄 movie個part displaycard要用A或N卡 要什麽級數才有一定畫質 係唔係一要用藍光光碟機 又用什麽player來播放 potplayer夠唔夠做 出嚟嘅效果同bdplayer有幾大分別
真心請教

用電腦淨係把風扇已經嘈死你
hiufei 發表於 2015-5-6 12:25

點會呢, HTPC大多都係FANLESS

而且, 有要求可用LPS供電, 電方面唔係問題

回覆  keithlam2577
敢問師兄 movie個part displaycard要用A或N卡 要什麽級數才有一定畫質 係唔係一要用藍 ...
taizan 發表於 2015-5-6 22:48

我A/N 卡都有用過, HDMI -> AV AMP, 分別係有, 但好少...睇你自己要求, 而家通卡都係INTEL CHIP 都係咁樣出, 無乜問題. 反而真係對影像有要求, PC 出個度就要搞搞佢, 加LPS, HDMI用RAINBOW FISH, ETC

我講我自己,玩緊9.2雙sub,大家分享下

1. 我專聽FLAC,實在比一隻隻碟方便收藏

2.我for Movie ...
keithlam2577 發表於 2015-5-6 03:41

多謝分享, 我本身只用AV AMP (ONKYO NR-636), 都有諗過加個DAC 駁TIDAL黎聽歌, 想問下你

請問你XLR出係去咩AMP呢? AV OR INT?

例如我本身部AV AMP已經讀到FLAC/LOSELESS, 加DAC是否有用呢?