2.0音箱推薦JBL,Edifier,HiVi,Microlab,Creative....

低音的不需要.只需要聲音甜,有現場感....
問題1:看到Price.com的排名,知道JBL Pebbles 好,我想問
a)Edifier R2700($1540);
b)Edifier R2800($1888);
c)HiVi  Swans D1080IV ($1280);
有人說1000以內 JBL Pebbles沒有對手....
應該如何選擇.abc 值不值得

問題2:希望有Wireless的音箱
a)Creative T30 Wireless($780)
b)Microlab H30BT($780)
c)Microlab H50BT($1480)

應該如何選擇,不需要低音勁的音箱...

Creative 低音好勁
我自己用緊 t15  wireless
主要用 bt 駁手機,psv ,notebook
聽 pop  岩灑  人聱唔使指意靚

都係 jbl  三頻平均

回覆 2# 暴走呆喵

師兄有沒有其他介紹呀,聲好聽就可以,不要低音勁...

低音的不需要.只需要聲音甜,有現場感....
問題1:看到Price.com的排名,知道JBL Pebbles 好,我想問
a)Edifier ...
Ralphloren 發表於 2015-5-28 23:12

擺得落梗係三分頻好玩
三分頻有純中音 中頻的分析力密度定位
係單元質素低兩分頻一班效果都更好
一樣質素既單元你就自己諗

留意番只係run in既時間會長一點 及單元未run in好時
始終多一隻聲音會聽上去亂一點

回覆 4# mike1981

師兄講得太技術性,不太明白,不知你會如何選擇Pebbles 還是Edifier..

回覆  mike1981

師兄講得太技術性,不太明白,不知你會如何選擇Pebbles 還是Edifier.. ...
Ralphloren 發表於 2015-5-29 08:06

JBL就唔好玩啦,

剛收了  jbl pebbles 玩下
實聽下 bass 量 都係多 比 creative 少
其他中現中矩

我自己旁邊套 kef s70比 完全沒得比
不過唔同級  不能比較

Pebbles 之前比人神化太勁了
近聽 ok   遠聽 唔惦  好薄D聲
尼方面Creative  好過 pebbles好多

回覆  暴走呆喵

師兄有沒有其他介紹呀,聲好聽就可以,不要低音勁...
Ralphloren 發表於 2015-5-29 06:42

我建議係 擴音機+無源喇吧

Kef 低音沒甘重 重人聲

剛收了  jbl pebbles 玩下
實聽下 bass 量 都係多 比 creative 少
其他中現中矩

我自己旁邊套 kef s70比  ...
暴走呆喵 發表於 2015-6-8 00:22

笑了
creative叫好?
你可能比較仲意聽重低音多啲
喇叭聲好與壞都要睇喇叭本身先天同時環境都有影響音質表現
我都用緊對JBL Pebbles 無你所講咁差同薄得太犀利
你都係對音響唔係好認識
要玩好對JBL PEBBLES 擺放位置同反射都有影響聲音厚薄分別
如果將對PEBBIES 放上枱聽當然無咩低音同時會另聲音變薄
我對pebbles擺放得好遠聽都好勁下同時聲音會實同厚咗小小

回覆 9# eric196511

唔知你文盲定點
我話 creative 音埸大
你可以看成我話 creative  好過 pubbles  
唔比個 good 你唔得