[開箱] 一條性價比不錯的電源線

繼上回用Van Damme 4mm Speaker Cable 做電源線俾Adam A5X取得不錯的效果之後:
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=1

用左大概半年,直到最近有用緊ME-Geithain既群友推薦日本新導體TripleC聲底非常唔錯,話比上一代Pcocc-a進步唔少
心諗唔arm喇叭駛都可以俾音源用,仲可以換走D cheap cheap Sommer 糊線,身痕立即上網訂左二條

一星期後ship到黎

上機一聽,變化好大,顛覆左我對有源箱電源線唔太敏感既觀念(A5X),也或許同ME既低失真程度有關(150 Hz ... 10 kHz ≤ - 40 dB)
最明顯改變,高低頻延伸&線條感
聽Jackie一直感覺ME906的高音有點暗、上不去,沒有Adam氣動那種壓迫感及延伸,換線後改善明顯,原來罪不在喇叭.
人聲結像居後,舞台感不錯
低頻是明顯比多股幼線的Van Damme結實及有線條

整體風格是中性,不會明顯改變音色,通透乾淨,注重線條及素質,不屬於厚聲討好耳朵一類的電源線
以2k頭一條的價格,估計很難找到比它全面的電源線了吧

最後附上一張最近既setup圖

PS: 電源線直插牆穌Shunyata SR-Z1
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

線材係必須品

老實講,由你樓下街邊電箱到你間屋果條電線相信無一千都有幾百米,就咁換條兩、三米電源線就有翻天覆地變化?如果成條換哂或者搬去發電站附近住,條線短好多,咁咪現場一樣?有時D野用小小邏輯諗下有無可能咁神奇,不過,咁貴買一條電源線、訊號線、喇叭線,心理上點都會覺得有分別,唔係就真係倒錢落海,我成日建議佢地用太陽能或者買部發電機自己發電,咁D電夠哂乾淨無雜訊。

用永動電池最好...:titter:

老實講,由你樓下街邊電箱到你間屋果條電線相信無一千都有幾百米,就咁換條兩、三米電源線就有翻天覆地變化 ...
tam8964 發表於 2015-6-24 11:45

呢個話題相信拗一世都拗唔完,人哋一句耳聽為實、你試過呢條線未先?就已經再無乜好拗:xd:
不過早排"藍黑裙"事件就好清楚話比我地知腦放有幾強大、人嘅直覺有幾靠唔住,唔好話耳聽,就算眼見嘅都未必係真相。

線材無用論者請繞道,謝謝!

老實講,由你樓下街邊電箱到你間屋果條電線相信無一千都有幾百米,就咁換條兩、三米電源線就有翻天覆地變化 ...

聽講任何一架自家車,有個靚女座係司機位隔離,架車乜都唔洗改都會立即多幾十匹...

所以,一條靚線,當然絕對好有用啦…

只限視覺外感上

音響一直都係咁,你覺得值就買貴D, 你覺得唔值就買平D,
樓主個POST都係想分享下買到適合自己既產品, 幾好啊!

有D人連hifi都無套行過答吓咀,算喇放過佢,
見識同音响經驗淺啫,你講佢唔信,因他冇機會接觸過呢瓣嘢。

繼上回用Van Damme 4mm Speaker Cable 做電源線俾Adam A5X取得不錯的效果之後:

用左大概半年,直到最近有 ...
darkfrank 發表於 2015-6-23 00:13

A5X 水貨6千幾來講, 兩條線成4千幾會否不成比例?
我對A5X仲用緊原廠雞線 (對喇叭已煲左超過3000小時)