煎皮拆骨紫銅電源線

之前整落嘅紫銅電源線效果巳經好滿意
但隔離台有師兄話粗啲更好,咁就開始我嘅煎皮拆骨大計
將原本每極只有14awg加粗至11awg
首先梗係煎皮拆骨啦
再嚟加粗,再包teflon tape(好似好勁,其實即係水喉膠布)
跟著穿入teflon tube
上唔同顏色熱縮通,容易識別L,N,加條普通電線做E
將3條繞埋一齊,再上熱縮通固定,然後上蛇網
呢個時候巳經發覺條紫銅電源線好鬼硬,線芯對比之前粗好多
高難度入英頭
入尾插太易太快,搞到唔記得映相,其實都冇咩好映
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

條電線月頭巳經整好咗,見隔離台近期又大熱番
所以係到分享下,報告留待得閒先再打

英式頭是粗線死敵

回覆 3# Botti
整得多有經驗就唔怕,條線直徑差唔多14mm

我剛剛都整緊條電線, 技術同師兄差得遠, 正常用到都要偷笑
比部電腦用日日都會 當機, 換返條普通線又無事, 比部AMP用 又好似力不從心,唔通線芯太廢?

回覆 5# seed0659
睇唔清楚,但條線好古怪咁
其實係咪2芯線嚟呀,條線自己整定買

未煎皮拆骨前,條紫銅電線係用咗2隻size嚟整
分別係24awg,30awg,計過整出嚟大概14awg
原先條電線巳經好理想,音場寛闊,背景寧靜
低頻結實有力,中頻人聲非常清晰
高音方面結他清脆,女聲甜美,但略嫌欠缺一種韻味

而呢條加粗電線係將每極再加3條18awg銅線上去
將原本每極14awg變成每極11awg
回想初次插時真是嚇我一跳,高音清脆,低音彈跳............
但啲人聲完全唔得,又濛又冇力,好似俾啲音樂覆蓋住咁
嗱嗱臨掹返出嚟check,又冇整錯嘢喎
唔理咁多,插返入去煲通宵,一起身再開聲,搞掂冇事
人聲出番哂嚟,比之前更有肉地,聽蔡大姐嘅歌聲更有味道
對比之前未加粗時嘅紫銅電線,整體通透清晰,富有節奏感
低頻結實程度大致一樣,力量則明顯加強咗
有啲啲"恆"嘅感覺,但不致於粗聲
反而令到低頻彈跳活潑,更有節奏感
高音方面,聽唔出分別,仍舊欠缺一種韻味(巳經搞掂咗)

總括嚟講,呢條紫銅電線唔係咩神線,唔會改變音色
只係一條擁有好好分析力及力量嘅電線
於是令到聲音整體平衡,乾淨俐落

*可惜此線巳被剛整好嘅銅+銀電源線取代咗*

回覆 1# jamesc138

小心喎,DIY電源線,保險???

回覆 8# mig33
師兄唔洗同我擔心,呢啲電線我整過好多條,整到好熟手
呢條巳經唔記得係第幾條嚟,亦都用過唔同種類嘢做絕緣
你見巳經係三重絕緣,所以好安全