多謝之前的師兄,想最後問一問安全的駁法

真係好多謝答過我的師兄們
但因為小弟真係怕自己咁駁個咪箱會有危險所再係到最後問一次大家呢

舊post
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2199377&extra=&page=1

今次會有埋圖呢(紅色格為我夾外部輸入電線的位置,都係拔左呢個的地線就可以就到無雜音了)
而我都看了我夾線的另一邊地線係去左個機殼到的,個機殼係鐵來......

(其他位置圖)

咁我想問一下如果我唔駁到外部入的地線位係咪姐係個咪箱一有問題就會有漏電危險?

最後有師兄可以話一話比我知安唔安全.....如果都ok 的話我就可以唔駛理它了
但如果咁係好有問題咁又可以點改善???

之前有師兄講用dac 但因為公司出唔到數.....所以應唔可行了, 舊機又冇光纖出.....所以都係唔得了......

謝謝各位師兄!! 希望出埋呢次手

真係好多謝答過我的師兄們
但因為小弟真係怕自己咁駁個咪箱會有危險所再係到最後問一次大家呢

舊post

今 ...
SIFAI 發表於 2015-7-2 18:19

地線不落外殼;是有安全問題;
但都有用火牛不接的;
如果要接;
那就張輸入同輸出;
重有 大細聲的可變電阻;
全部好似小第上次比人兄看的AMP 一樣;
用膠片做面板;
同輸出, 輸入位;
只要大細聲可變電阻同 輸出, 輸入位;
同電源地分開;
電流聲應該可以好細;
什至沒有

地線不落外殼;是有安全問題;
但都有用火牛不接的;
如果要接;
那就張輸入同輸出;
重有 大細聲的可變電阻;
...
aazz 發表於 2015-7-2 22:19

好多謝你呀師兄!!!你好有心都來到返呢個POST 再答我呢~
好感激
不過因為數量幾多所以唔可以做咁大工程鋸哂D 面蓋又整過D膠面呢........
如果唔咁做係咪冇法的了..............不過有一樣野唔知你係圖睇唔睇到
就係我有紅色格仔的地方既另一邊咪都有地,火,水線既~ 佢呢邊個地係接左去那隻"喬線牛" 的那顆螺絲到的呢,姐係接左個殼的呢~
唔知咁又算唔算接左殼了,有保護了?

好多謝你呀師兄!!!你好有心都來到返呢個POST 再答我呢~
好感激
不過因為數量幾多所以唔可以做咁 ...
SIFAI 發表於 2015-7-6 19:23

是接左殼落左地;

是接左殼落左地;
aazz 發表於 2015-7-7 12:31

但我最後AC 那邊冇接到呢~ 咁佢有事漏電起上來咁接算唔算安全?
但去左殼唔係姐係漏電的話會去左殼摸到殼會觸電???

但我最後AC 那邊冇接到呢~ 咁佢有事漏電起上來咁接算唔算安全?
但去左殼唔係姐係漏電的話會去左殼摸 ...
SIFAI 發表於 2015-7-7 14:42

如果AC 那邊地線有接落外殼;
漏電時;
因為電線電阻低;
人體電阻高;
電會走電線走;

如果人兄 唔更改面板;
可妏電阻位;
同 MIC 輸入;
同 喇叭輸出位;
可以在這些連接地位;
增加膠片隔開;
好像這

如果AC 那邊地線有接落外殼;
漏電時;
因為電線電阻低;
人體電阻高;
電會走電線走;

如果人兄 唔更改面板; ...
aazz 發表於 2015-7-8 00:08

咁反而有得諗wo師兄~~
不過我都怕扭唔到出來咁加呢
總之唔好接到個'殼就ok了係咪(因為地接了殼?)

總之唔好接到個'殼就ok了係咪(因為地接了殼?) ...
SIFAI 發表於 2015-7-8 20:09

總之唔好接到個'殼就ok了係咪(因為地接了殼?) ...
SIFAI 發表於 2015-7-8 20:09
這個方法一般上都可以接受,但有啲嘢知清楚好啲:
咁情況下,可以話靠晒隻牛,隻牛一有事(初級short去次級),咁就有危險。

最安全做法係水線接牛既次級,咁一有事就跳水氣制。
不過就一定有雜音。

所以而家你有咁多限制下,這是無辦法中既辦法,以後唔好咁搞!

初級short去次級 ?
水線接牛既次級?
可唔可以用我的圖簡單畫少少線在上面等小弟易d明白呢~~
thx~~!!