監聽音箱防震海綿墊

搵淘佬時無意中見到呢類野。

對喇叭用緊挪威釘,感覺效果唔錯,應該唔會換住,但據聞 D 機都要防震,我見有D師兄 D 相係咩機都有釘...想問下用呢類防震墊黎墊部 amp 或 player 之類既機有無用?

搵淘佬時無意中見到呢類野。

對喇叭用緊挪威釘,感覺效果唔錯,應該唔會換住,但據聞 D 機都要防震,我見 ...
dls2046 發表於 2015-7-6 01:00

Link都無條 點答

sorry.....
http://detail.tmall.com/item.htm ... 27b&abbucket=16

另外仲有 D 貴 D 既「喇叭板」
http://item.taobao.com/item.htm? ... ;abbucket=16#detail

如果呢類得,一塊上面可以放幾部細機,平 D...

機最好盡量腳接觸點越小越好
記得日本音響發燒神人將喇叭用大麻繩或鐵鍊吊半空距離地面2尺高來聽歌或古典一流
其實喇叭用釘係最好可以減少回震同音染同時可以另低頻表現結實好多
唔好用像膠物料墊喇叭會衰聲加無低音
擴音機同藍光機可以用釘會更加好

sorry.....

另外仲有 D 貴 D 既「喇叭板」

如果呢類得,一塊上面可以放幾部細機,平 D... ...
dls2046 發表於 2015-7-6 21:25

呢隻好似係darkfrank有用過
我自己就直接用釘 (當年係書台玩)
呢隻比釘好只係有斜面令高音對耳仔

機最好盡量腳接觸點越小越好
記得日本音響發燒神人將喇叭用大麻繩或鐵鍊吊半空距離地面2尺高來聽歌或古典一 ...
eric196511 發表於 2015-7-7 09:41

咁 isoacoustics 個類咪唔掂? 佢上下都係膠,中間係空心鐵管 (4隻腳)

咁 isoacoustics 個類咪唔掂? 佢上下都係膠,中間係空心鐵管 (4隻腳)
kinghung 發表於 2015-7-7 11:32

好D掛
其實係要計物料傳送SPEED
首先要快, 然後慢
其次要夠重

講真, 我就未必會買咁貴既野
當年我都係鋁罐加沙, 落釘, 底係磚
SET到岩岩好係耳仔位

好D掛
其實係要計物料傳送SPEED
首先要快, 然後慢
其次要夠重

講真, 我就未必會買咁貴既野
當年我都係鋁 ...
mike1981 發表於 2015-7-7 12:09

釘腳我試過,唔夠高, isoacoustics 升高十幾cm, 但釘腳得3-4cm 高, 如果再加磚及其他野升高我就一定過唔到太太個關 (外觀都好重要)

呢隻好似係darkfrank有用過
我自己就直接用釘 (當年係書台玩)
呢隻比釘好只係有斜面令高音對耳仔 ...
mike1981 發表於 2015-7-7 11:17

iso acoustic架基本上比任何釘 or墊都有效,原因佢可以應付到水平振動,而一般釘墊只可以應付垂直振動,所以佢對speaker 活塞作用黎講係最有效的避振墊材。
另dynaudio acoustics都已經將iso acoustic架當作自家專業系列的指定墊材了

關於樓主link入面既淘寶墊,第一佢係彷Auralex既Mopad,第二Mopad 只係普通高密度海棉,效果同iso差得遠,因此沒有必要貪平。
墊機的話二種選擇,一係上墊板、又或者自己買唔同材質既釘同墊做mix  & match,要謹記一般用上混合型材質的避震才會有比較全面既效果。

釘腳我試過,唔夠高, isoacoustics 升高十幾cm, 但釘腳得3-4cm 高, 如果再加磚及其他野升高我就一定過唔 ...
kinghung 發表於 2015-7-7 17:54

咁一定要ISOACOUSTICS
外型起碼OK先