想 upgrade 部 5 年前的 DAC

部 5 年前的 DAC 係用雙 AD1955,只去到 24bit 192kHz
如今睇中左下面 3 部 DACs:-

1) L.K.S. Digital Audio MH-DA003
2) Yulong DA8ii
3) Denafrips DAC-8Pro

都係約 人仔 6,800

師兄們有何意見?

lks,  應該好過yulong

lks,  應該好過yulong
hq1 發表於 2015-7-12 11:19

但這部 Yulong 係新出的第二代 DA8ii,有無師兄試過?

lks 在各大二手區難放指數好高…

lks 在各大二手區難放指數好高…
NOPSS 發表於 2015-7-12 19:18

why ???

AD1955 好過佢哋...

回覆 1# khachaturian
LKS 係一部神話機,我聽過好多部,不過冇一部一樣聲,因為個個都改!如果中意改機就OK,唔識玩就⋯⋯(部機終於有型號了,新款機我未聽過,可能最終校好聲了!)

DA8(舊款)比較高清,人聲太前,音樂太高分析力!

如果你口味係AD1955, DAC-8Pro 都會係同味道,不過用獨立解碼芯片分別去處理DSD同PCM,兩種聲底好唔同,而且部機反應有D慢!

李家誠 x2

回覆  khachaturian
LKS 係一部神話機,我聽過好多部,不過冇一部一樣聲,因為個個都改!如果中意改機就OK ...
Jacques 發表於 2015-7-13 01:55

多謝師兄的意見。

回覆  khachaturian
LKS 係一部神話機,我聽過好多部,不過冇一部一樣聲,因為個個都改!如果中意改機就OK ...
Jacques 發表於 2015-7-13 01:55

9018係比較高清 但同1955唔同 195動態大d
不過9018就音場前後定位刻畫幾好
就唔算係聽人聲機 感覺唔得厚閏/甜

Lks好壞參半 好多人都大改
Yulong都係9018 聲底應該相近
Yulong 如果係cnc 成塊鋁cast出來個隻就ok d