正確接地 (earthing)方法?

小弟diy功放差唔多做好,現在只剩下接地…

上網爬文,有 star ground,有 loop breaker

總結如下,有望各師兄指點

所有 gnd,電位 0 ,RCA GND, 輸出 GND , transformer '0',  

接去 併聯35A bridge rectifier ( 或2x diode互反),水泥電阻 如 10ohm 5w , 細電容如 100pf,

最後接上機殼及接上電源地線

唔知這接法適合嗎?

我自已就好懶;接地接左去濾波器個地就算。xD

小弟diy功放差唔多做好,現在只剩下接地…

上網爬文,有 star ground,有 loop breaker

總結如下,有望各 ...
gapson 發表於 2015-7-13 19:28

其實星形地係最易
但唔係萬試萬零

順序接地最好
由輸入RCA去到speaker再去牛牛0
CRC電容自己飛去牛牛0
每線自己一點去下一級

咁就最靜

via HKEPC Reader for Android

oh..E度只會吹用乜灰士,用乜銀線,用乜插頭會好聲99倍.
接地係 ng 入流既討論.

ok.speaking 番轉頭.星形單 ...
poonpoon 發表於 2015-7-14 20:35

Thank you!
因為買Kits,水塘電容共地應該唔得...
可能用萬能板做塊ground loop breaker掛...

依度會叫你用地盒

真係技術既野要搵下台灣 myav 個邊, 搵下 componentbeggar 啲文章, 要吾怕悶喎!
佢個隨 ...
goodman85 發表於 2015-7-14 21:00

又學到了...

但似乎冇一個真正接地方法...

其實星形地係最易
但唔係萬試萬零

順序接地最好
由輸入RCA去到speaker再去牛牛0
CRC電容自己飛去牛牛0
...
schmike 發表於 2015-7-15 16:33

可能做塊ground loop breaker board...星形地...

quote "Elliott Sound Products"

總之將所有rca ground, speaker ground, 電源 Gnd, 牛 0 接上一個位置

再反彈冇回頭啦

嘩嘩嘩嘩 ..... 睇黎都 係換 釘墊 比 接地好聲 99 倍 ...
poonpoon 發表於 2015-7-24 22:43

safety first啦!