[石機] 而家新嘅平價AV amp好易壞

兩年前買咗部LX-87雖然冇任何問題, 但好多朋友同期買嘅平價AV amp, 巳經開始週身病痛, 唔係某d功能突然冇咗, 就係連機都著唔到, 尤其用咗D類擴音後, 機嘅壽命縮短咗好多, 多數死喺電源手上, Switching牛真係唔易做得好, 好嘅Switching牛成本隨時貴過傳統環牛, 呢d平價機又點會用靚Switching牛, 而家朋友幾頭痕~~整又貴, 唔整又唔抵, 我對上一部Yamaha dsp-a970用咗18年先壞...而家呢部LX-87, 睇嚟都唔會長命...

多謝rohs

廠已經…明白到;用夠五年吾壞會倒米…

由其新功能新cpu 但音響廠用一般品電源電容…吾用low esr...遲早玩完…

你要音響廠用做電腦主版的技術做主控版…他彩你都……

兩年前買咗部LX-87雖然冇任何問題, 但好多朋友同期買嘅平價AV amp, 巳經開始週身病痛, 唔係某d功能突然冇咗 ...
ikki55 發表於 2015-7-23 01:52

部機唔死間廠就死。

機唔壞你都換新機玩新功能或音質

其實吾關d類事;如汽車車amp....買一部pioneer 車amp all in one 連cd player 50wx4 老機用六七年都可以無事。一樣class d

主要看有無cut cost 散熱etc

兩年前買咗部LX-87雖然冇任何問題, 但好多朋友同期買嘅平價AV amp, 巳經開始週身病痛, 唔係某d功能突然冇咗 ...
ikki55 發表於 2015-7-23 01:52

90年代我買既機都係10-20年先壞,當年英國/日本野真係勁耐用,工藝一流, 用料唔重料都唔用

鬼叫你地hdmi 升級得咁乜…好多main chip 無test run 過就出街;款就年年換…

以前日本仔有r and d 自已出晶片如三洋nec sony

而家清一色美國牌子…

chip熱左;就會rohs 焊石問題

死因多的是   。
也可能是土地不足問題。

我見好多平AV amp都係用平cap,散熱又唔足料

好快爆cap...

我有5個同事,3個買平 "安bridge",個個都唔夠半年就爆cap 返廠修...