求建議點買HIFI

各位師兄, 近日小弟想幫屋企買新HIFI, 聽CD用, 想請教一下:

1. 預算五萬內. 想問, 兩萬同五萬分別可以點玩?
2. 主要係聽歌, 而家既日本擴音機如Onkyo, Denon 仲得唔得?
3. Speaker 有咩好推介? JBL 我係朋友家中見識過, 覺得幾好, 仲有冇其他推介?
4. CD 機貴同平有咩分別?

先行多謝各位師兄!

5皮野唔知出唔出到MXA60

我都想試下。

回覆 1# ching.lockdown

1/五萬銀,買貴靚嘢只可買到一件半件。
2/onkyo與denon高級純擴音机唔做香港市場,上哂大陸出售。onkyo a9070為例
3/選好左擴音机先再去諗選喇叭。
4/平cd机幾百千零蚊一部,貴cd机閒閒地三五萬銀一部,分別就咁簡單。

最後二萬同五萬買套器材有咩分別,真係答左都無意思,總之大家都播到歌聽。

三幾萬真係唔上唔落, 高級野一件都三幾萬.....(eg. 我想買既B&W 805 連腳架應該都約4萬, 當然我afford唔到啦) , 平民機師兄可以又覺得cheap

回覆 1# ching.lockdown

多年前我投資玩法就係咁,唔講牌子,得幾拾呎空間聽音响。
擴音机八千,喇叭八千,cd机一萬,再预些少買接線电源器材等等。定左每件預算先易落手。
當然睇吓地方環境幾大先,如果有二三百呎空間玩,五萬銀真係到喉唔到肺呀。

冇錯,一對805D我都afford得起,不過連隨要換AMP,DAC,線就火燒連環船。所以最後都係退而求其次買咗PM1

回覆 4# kinghung

樓主係想玩純2 channel定係都想玩埋surround sound先?

純玩2 channel的話,你主要聽邊類型的歌or音樂?

各位師兄, 近日小弟想幫屋企買新HIFI, 聽CD用, 想請教一下:

1. 預算五萬內. 想問, 兩萬同五萬分別可以點玩 ...
ching.lockdown 發表於 2015-8-2 08:41

比個好建議你,8月7-9帶定錢去會展,試到合心水,比錢拎貨走。

我就係無乜預算, 而且件件都係分開買, 廿幾年前開始買音響野時都係執二手,應該好多人當年都係咁, 執親友既二手, 然後自己開始工作之後再一件件換, 所以我都唔識點計劃一次過所有野既預算, 我自己睇下屋企套機:

Active Speakers $12000
pre-Amp $9000
DAC $4500
DDC $2500
Tuner $3300 (24年前買)
CD 機1 $5000 (25年前買)
CD 機2 $3500 (8年前買)
濾波 $2500 (20年前買)
線材 $ 6000 (部分20年前買落)
==================
原來我都係剛好5萬找小小, 但我部分器材跟左我廿幾年, 當年5000蚊既野我覺得宜家兩倍價錢都未必買到

器材人人口味唔同, 好個人喜好, 有人鍾意日本機, 有人鍾意大陸膽機,好難推介,

我覺得5萬預算, 假設2聲道,分配可以 2 萬amp , 2萬speaker,  6千左右cd,  2-3 千線材,

(由 HKEPC Android 手機版 發出)