新手駁線問題虛心求救

小弟本身屋企有對老豆以前買落既書架式speaker (Rogers LS3/5A),以前我老豆係用CD機駁個前級+後級AMP再由對Rogers output。
因為早幾年前個30年歷史既CD機壞咗,所以set野一直擺係度冇用到,我老豆又冇心機搞,所以我而家想搵辨法駁翻黎用。
但小弟我好少可用CD聽歌, 而且而家出面好少淨CD機(唔包speaker)賣,所以諗緊可唔可以用我個Blue-ray 連5.1 speaker home theater (Philips hts 5560)當CD機用但聽CD嗰陣用對書架式speaker output。但我睇過我部Blue-ray機背面好似冇位再audio out。

如果我買部AV AMP(如Onkyo TX-NR535),可唔可以駁到對Rogers 用返? 同埋可唔可以駁&set到我用home theater 放CD但唔用佢本身套5.1 speaker而係用對Rogers output? 同埋當我駁埋我部PS4落去個AV AMP後可唔可以係經我個home theater 套5.1 speaker output
?

(上文長咗少少同埋可能有少少1999,請見諒)

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

純CD機大把, 3千到幾萬都有, 用Blu-ray機播當然無問題, 一般有RCA out , 一左一右, 你有Pre-Amp, Power-Amp, 就唔好用AV-Center 出喇叭, AV-Center 同兩聲道係兩個世界

平價CD機可以考慮 Cambridge Audio

*有對LS3/5a好幸福*

回覆 2# kinghung

細個嗰陣唔識野以為對木喇叭係草,大個而家先知以經係絕版好野:haha:
諗諗下又好似用返套老爺前後級(Magnum MP660 +MP330),老豆都以前同巴打你一樣咁講AV AMP同前後級呢啲係兩個世界:haha:
想問有冇D CD機係約2,3千蚊左右又有埋藍芽播放功能推介(我想間中用下手機連去播歌) ??

http://www.teac.com/product/cr-h260i/

如果我用TEAC呢部CR-H260i 駁我組前後級再駁對Rogers output 得唔得?
有冇人知呢部CR-H260i 性價比&質素如何?

師兄,又平又有iOS 輸入既CD機, 質量成疑呀, 我會咁諗,不如你用電腦玩CAS, RIP CD入電腦, 用三千蚊買DAC, 出前後級仲好

我有兩部 3千蚊級有 Matrix mini-i pro, 及 Cambridge Audio dacmagic plus ,  前者大陸公司大陸造,多功能,食晒大部分既format, DSD,DXD, PCM去到384kHz, 後者功能少(USB只去到96kHz),但穩定, 好似已經唔係英國公司, 亦係大陸造

你諗諗

仲有CD機壞左係機壞定光頭壞? reviewxx有位254mm專換頭,我俾佢換過兩次,每次連工包料$450-550左右, OK架 (你要自己搬去佢度換, 我部CD機非常重, 好似有三十磅, 換頭對我最大難關就係要搬機)

*我部CD機(Denon DCD-2560GL) 都廿幾年*

回覆 6# kinghung

部舊CD player係讀碟個位禁咗制識彈出黎,幾年前已經掉咗
http://www.pioneerhongkong.com.hk/ct/products_detail.php?id=638
如果我買呢部pioneer XC-HM82-K  CD player,啲線應該點駁法??

回覆  kinghung

部舊CD player係讀碟個位禁咗制識彈出黎,幾年前已經掉咗

如果我買呢部pioneer XC- ...
死性不改 發表於 2015-8-5 19:03

師兄,你圖中個部係Network player +CD+AMP, 又無line out /pre-out , 用佢來推LS3/5A會玩死自己,唔好買,正經買部 1.CD, 2. CD+DAC, 3. DAC , 再接去Pre-AMP+Power-AMP

回覆 7# 死性不改

你部bluray機有rca out,可以接pre amp的cd in,質素會普通些
加部dac更理想,你部bluray又有同軸out可接dac,再接pre amp
Dac要有blue tooth較少見,但dlna就較常見,只要家中有wifi router,就可以手機播歌經dlna出dac,marantz和pioneer有dac係支援dlna

Onkyo 535, Zone 2 line out to Mosfet -> Roger
Onkyo 545, Zone 2 -> Roger / Zone 2 line out to Mosfet -> Roger

You can re-use the Philips speakers with both!  In my opinion, Onkyo has better network function than others, but reliability is a question!