淘宝黑膠唱盤

有冇師兄,玩過淘宝黑膠唱盤 ?

回覆 1# thomasfw

新手初玩買日本二手直驅好過淘

去边度較易找到, thx !

其實我成日覺得買入門級唱盤,但宜家張張唱片都180g , 極靚,又極貴, 咁不如聽CD仲好聲?

即係用10蚊既pan煎1000蚊牛排? 係咪我理解錯左? 因日後可以慢慢升級唱盤?

呢度之前有個post講呢樣, search吓.
同埋就算幾舊水嘅唱盤俾到你嘅震撼, 十皮嘢嘅cd機都俾唔到你.

淘寶幾舊水嘅唱盤只係玩具, 連針壓都冇得較.
淘寶$1000嘅唱盤只係試驗品, 針壓都調5到零, 要自行加重唱臂個鉈, 水平都有問題
香港買個普通入門盤 $2000有找, 至少5會連針壓, 水平咁基本o既野都有問題.
香港買個似樣入門盤 $3xxx, 你可以專心開始黑膠之路.

你玩淘寶幾舊水黑膠機曬錢之餘,一陣唱衰埋埋黑膠碟仲死
正正經經係香港買返個最平既Pro-ject or Teac玩啦
再唔係真係好似樓上咁講揾Technics 直驅
我開心使用中
http://www.post76.com/x2/forum.php?mod=viewthread&tid=211505

呢度之前有個post講呢樣, search吓.
同埋就算幾舊水嘅唱盤俾到你嘅震撼, 十皮嘢嘅cd機都俾唔到 ...
al21 發表於 2015-9-9 11:30

我廿幾年前由唱盤轉玩CD架, 當年唱片個個當垃圾,1-5蚊可以執到好多(2手),D炒豆聲都聽到我煩,宜家個個古老當時興

我廿幾年前由唱盤轉玩CD架, 當年唱片個個當垃圾,1-5蚊可以執到好多(2手),D炒豆聲都聽到我煩,宜家個個 ...
kinghung 發表於 2015-9-9 18:08

嗰時個個俾CD嘅動態所震撼, 包括我. 但我嗰時已經覺得佢數碼聲, 心諗日後更高bit-rate, bit-depth就會搞掂, 點知...
我敢講絕對唔係古老當時興, 而係俞嚟俞多人由cd覺醒.

180g , 極靚?
我想說, 現在D 新 LP 先極唔靚呢......