玩SACD嘅朋友

最近環球唱片推出哥哥新藝寶時期10CD SACD box set,
搞到我計劃由隨身組合(fiio x1+oppo ha2+oppo pm3),
擴展到家用組合。

朋友們,有冇咩SACD Player推薦?
我預3-5k

暫有兩大方向,
純CD player searched 先鋒pd-10k,約$3000;
其次,blue-ray+CD player searched oppo 103d,約$5000。

跪求推薦之餘,想了解上述players,音質上差異性,103d除左多埋播電影外,值唔值比多2k,我以聽sacd為主要目的?
定還是先鋒pd-50k更勝兩者?

回覆 1# 61345464

oppo 105D都只有$4000元級別SACD音質, 103D根本唔可以期待佢SACD音質有過人表現
3-5k都係乖乖地買Marantz CD6005 吧。

回覆  61345464

oppo 105D都只有$4000元級別SACD音質, 103D根本唔可以期待佢SACD音質有過人表現
3- ...
未熟者 發表於 2015-9-15 00:08

感謝CHING推介,係咪即係話,
純粹買一台SACD PLAYER 就試 CD6005,
但如果後續加枱AMP, CD6005我見都有光纖&同軸輸出,
如果考慮埋呢點,CD6005仍較具優勢?

我都諗緊SACD Player , 太平既機會唔會浪費左SACD?
另外,其實買Hi-Res音樂用CAS出 , 分別大唔大?
(我成日比較24/96; 24/192;DSD64同CD, 感覺唔係想像中大)

假設SACD 大約200蚊, 其實同買到file差不多錢!

感謝CHING推介,係咪即係話,
純粹買一台SACD PLAYER 就試 CD6005,
但如果後續加枱AMP, CD6005我見都 ...
61345464 發表於 2015-9-15 09:56

CD 6005 我見無SACD 功能, 到8005先有, 一萬到!

基本上好似無獨立SACD機係一萬樓下,多數都係接近一萬或以上,除非宇宙盤
但宇宙盤我未聽過有人話音質OK

回覆 6# kinghung

咁所以一定要加AMP吧!

回覆  kinghung

咁所以一定要加AMP吧!
61345464 發表於 2015-9-15 10:38

其實我唔係太明師兄想點玩?
我自己屋企係
A. 由Mac/Iphone/Ipod/Ak120 經DAC XLR 出 Adam A7X ;
B. 由CD 機經Audiolab 8200A (轉做pre-amp) RCA 出Adam A7X

我睇心情決定用A/B聽

基本上CD機唔加AMP, 點聽? (除非係有volume校,可以插耳機聽)

回覆 4# kinghung

我PC 用FOOBAR2000 出去OPPO HA-2 聽SACD ISO 的DSD,聽感上很大分別了.
平順,彈性,飽足!

其實我唔係太明師兄想點玩?
我自己屋企係
A. 由Mac/Iphone/Ipod/Ak120 經DAC XLR 出 Adam A7X ;
B. 由CD  ...
kinghung 發表於 2015-9-15 10:50

B. 由CD 機經Audiolab 8200A (轉做pre-amp) RCA 出Adam A7X

好似近D我PLAN