高清 Vs 普通CD

成日D人話高清, Hi-Res, 我咁岩就手上既比較一下
蘇芮, 一個係MQS 24/96kHz, 一個係HQCD Made in Japan (CD 當然係 16/44.1kHz)

用"是否"測試一下, 蘇芮既人聲高音絕對係HQCD 優勝好多,所謂既高清, 非常刺耳,乾澀, 一比較之下,CD係好聽好多, MQS 既優點係感覺比較清,比較前, 好似推高左音量

我一直覺得唔應該認為高清一定好,黑膠都係,我覺得錄音好既CD絕對好聽, 聽音樂,係音樂本質最緊要

成日D人話高清, Hi-Res, 我咁岩就手上既比較一下
蘇芮, 一個係MQS 24/96kHz, 一個係HQCD Made in Japan (CD ...
kinghung 發表於 2015-9-21 15:17

師兄,呢兩隻都係近期remaster。MQS嘅高音可以伸展到高CD好多。其實高音刺耳,乾澀未必係音源問題。如果你隻DAC唔夠力處理MQS 24/96高音音源,一樣會出問題。十幾年以前我用部丹麥50W純A合併加日本cheap cheap CD機同英國喇叭,一樣出乾聲。反以用Denon mini system加條DIY鍍銀喇叭線,人聲同絃樂有種濕潤感覺。

假設MQS高音部分超出你係統嘅cut off frequency,咁有D高音會有好大機會變成噪音。

師兄,呢兩隻都係近期remaster。MQS嘅高音可以伸展到高CD好多。其實高音刺耳,乾澀未必係音源問題。如果 ...
sniperX 發表於 2015-9-21 15:41

同意, 可能係設備問題,但我有三部DAC, Dacmagic Plus, MDac, Matrix mini-pro, 另亦用AK120 試 (耳機用Shure846)

我會繼續試, 可能會買K2HD版來試下,因為Alan愛的根源MQS我都買左,同時又有K2HD, 呢張MQS無高音問題,可能因為Alan高音唔算太高, 但K2HD亦係完勝 MQS, 因為音樂感會豐富D, 今次MQS人聲唔前,只係背景比較靜小小,聲偏冷小小 , 結論都係CD 好聽D (K2HD)

Source: Macbook Pro Retina 13"; Active Speakers: Adam A5x / A7x; Software Audiravana Plus 1.5/2.2.3

其實MQS嘅賣點唔係Hi Res,而係接近母帶嘅原汁原味。所以我其實唔係好buy MQS呢樣野,尤其係啲舊歌,以前啲啲錄音技術未別咁好,番出嘅CD會做過remastering我覺得會仲好聲

其實MQS嘅賣點唔係Hi Res,而係接近母帶嘅原汁原味。所以我其實唔係好buy MQS呢樣野,尤其係啲舊歌,以前啲 ...
kc2wong 發表於 2015-9-21 16:42

即係 mastering 既問題。
有人話 SACD 衰聲過 CD 係因為早期 Analog 母帶轉 DSD 的時候 mastering 做得差。

你試下播某D以前CD時將喇叭條紅黑線掉轉.....可能有驚喜

你試下播某D以前CD時將喇叭條紅黑線掉轉.....可能有驚喜
witon 發表於 2015-9-21 17:34

咁得人驚?
我用有源喇叭

因為有 D 錄音係反相做

師兄,呢兩隻都係近期remaster。MQS嘅高音可以伸展到高CD好多。其實高音刺耳,乾澀未必係音源問題。如果 ...
sniperX 發表於 2015-9-21 15:41

你嘅意思應該係講clipping, 而且偏向digital clipping...刺耳、乾澀有機會係硬件, 有機會係自己系統setting, 亦有機會係處理呢張細卡唔夠嚴謹~

呢張細卡應該特別做比貴到無倫嘅手提裝置用, 仲係一插即用果隻, 所以一般家用都要套adaptor再放落讀卡機, adaptor要用靚嘢, 讀卡機要用Qio MR, 否則巳經輸喺起跑線~

你嘅意思應該係講clipping, 而且偏向digital clipping...刺耳、乾澀有機會係硬件, 有機會係自己系統settin ...
ikki55 發表於 2015-9-21 23:33

之前係Hi Fi forum都討論過MQS,有師兄特登用蘇苪隻MQS同SACD比較。佢地套器材應該可以發揮MQS同SACD嘅潛力。圖係個位師。我冇蘇苪MQS同SACD。佢話用file播應該係指MQS。

樓主個case唔知關唔關隻Dacmagic Plus事,睇What Hi Fi嘅review有提到呢隻DAC有些小問題。

http://www.whathifi.com/cambridge-audio/dacmagic-plus/review

There's an edge to the treble
The sound is detailed and clear but there is an edge to the treble, despite plenty of running-in.

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊