四千蚊買無源喇叭

朋友想換喇叭, 聽流行曲/J-pop為主
全新貨同價位係咪得KEF Q300可能諗?

朋友想換喇叭, 聽流行曲/J-pop為主
全新貨同價位係咪得KEF Q300可能諗?
普羅 發表於 2015-9-22 19:47

下面三選一,留六百去鴨記diy條好D嘅喇叭線。1會out budget些小。
1.) Dali Zensor  3
2.) Q Acoustics 2020i
3.) Wharfedale Diamond 220

Epos M5i , 如果仲有得賣既應四千幾買到 .

下面三選一,留六百去鴨記diy條好D嘅喇叭線。1會out budget些小。
2.) Q Acoustics 2 ...
sniperX 發表於 2015-9-22 20:14

2 同 3 會同Q300差幾遠, 個FD要BASS多, 我見Q300同價位有6.5"

2 同 3 會同Q300差幾遠, 個FD要BASS多, 我見Q300同價位有6.5"
普羅 發表於 2015-9-22 22:43

睇spec低頻表現: Q300> Wharfedale Diamond 220 > Q Acoustics 2020i

What Hi Fi review 同 Amazon UK customer review: Wharfedale Diamond 220 =  Q Acoustics 2020i > Q300

價錢:   
Q Acoustics 2020i  大約2k内
Wharfedale Diamond 220 2k幾

講bass應該Q300贏晒。記得要留錢買線,用香雞線基本係浪費對喇叭。買喇叭唔好只係睇spec,先聽合自己口味最好。可以分享埋你試聽經驗就更好。

回覆 1# 普羅

try try Mordaunt short.

Q300 bass非常不錯, 聽Michael Jackson爽YY

2.) Q Acoustics 2 ...
sniperX 發表於 2015-9-22 20:14

Support Dali Zensor 3! 我試過 Zensor 1 都幾好.

我用緊Usher S-520三千唔冼.好滿意. 不過都係自己試聽最實際.

先鋒酒桶

Support Dali Zensor 3! 我試過 Zensor 1 都幾好.

我用緊Usher S-520三千唔冼.好滿意. 不過都係自己試 ...
bertwong17 發表於 2015-9-23 17:01

其實我都唸緊入Zensor 3定Diamond 220好,之前唸住入隻floor stand喇叭,但係放係房真係太大。