[音箱] 鸭记買喇叭线

请教C-Hing 鸭记買喇叭线應該点揀?

用於書架喇叭Dali Zensor 1,all in one USB DAC 。
Thanks

请教C-Hing 鸭记買喇叭线應該点揀?

用於書架喇叭Dali Zensor 1,all in one USB DAC 。
Thanks ...
vshk 發表於 2015-9-23 19:12

師父教落線材係套系統十分一,我估你用三百蚊以整線下就夠。自己要有辣雞鍚線,日本鍚線更好。

我之前DIY條線俾你參考,同原裝線已經好大分别。
美國車佬鍍銀線,十幾蚊一尺,每邊三尺,六尺應該夠。其實買其他牌子單支銅或多股鍍銀線都ok。
鍍金蟹鉗頭好似二十幾蚊一對
香蕉頭好似四十蚊一對,圖中個種可以鎖死。
再買D熱缩套同避震套(跟線長買)

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

車佬有無出鍍銀線係一個疑問,同埋唔建議落錫銲,上螺絲已經好夠,喇叭線插可以考慮爆蕉插,唔好用普通蕉,個接觸點會好少少。

via HKEPC Reader for Android

車佬有無出鍍銀線係一個疑問,同埋唔建議落錫銲,上螺絲已經好夠,喇叭線插可以考慮爆蕉插,唔好用普通蕉, ...
hardness 發表於 2015-9-24 10:17

爆蕉插 係點樣... 唔係好識分... 呢隻 ?

爆蕉

回覆 2# sniperX

即系唔好买多股铜线?我见好多都系铜线,德国同日本,由7蚊尺到10几二十几蚊尺都有

另外,我部DAC放系一边,所以会要10几尺长,会唔会有问题?
Thanks

回覆 3# hardness

C-Hing,
想问吓就甘唔用插好唔好,我以为只系為左.方便,用左插米重多左一个/次接触点?

回覆  sniperX

即系唔好买多股铜线?我见好多都系铜线,德国同日本,由7蚊尺到10几二十几蚊尺都有

另外, ...
vshk 發表於 2015-9-24 13:06

其實二十蚊一尺多股铜或鍍銀多股铜都OK la,鍍銀高音清秀,純銅bass好D。DIY線我買英國, 美國嘅多,貪平又有D效果。喇叭接口用到蕉頭就唔使蟹鉗,慳番辣雞。

其實二十蚊一尺多股铜或鍍銀多股铜都OK la,鍍銀高音清秀,純銅bass好D。DIY線我買英國, 美國嘅多,貪平 ...
sniperX 發表於 2015-9-24 14:13

多谢C-Hing.

甘连蕉插都唔用得唔得呢?我以为接触点一样唔会有分别,概念有无错? 

长度10尺以上又有无特别野要注意?

Thanks!

多谢C-Hing.

甘连蕉插都唔用得唔得呢?我以为接触点一样唔会有分别,概念有无错? 

长度10尺以上又 ...
vshk 發表於 2015-9-24 14:32

用蕉插好D,大廠喇叭線都係用蕉插或蟹鉗接amp or speaker。散線接喇叭效果真係一般般,裸線係amp端口位附近其實幾危險。10尺以上用鍍銀好D掛(銀導電性好過銅。)