新手請教....買左部dac.....再買amp / 換喇叭 ?

幾日前買左aune x1s + gotham 11001 rca線,
喇叭用左1年多既 edifier r1800 tiii, 聽開kpop, 流行曲/舊歌(男女都有),聲係比以前好左少少,
而家係pc--usb-->x1s--rca--> 喇叭
如果想人聲再靚d甜d, 買amp 有幫助?
係咪買 tp-60 果類?  係咪有種叫膽amp ?
定係換喇叭, 睇左幾對二手$800-1200 (JBL/POLK AUDIO/B&W)
小弟咩都唔識, 請俾d意見 THX

Edifier R1800 係active speaker, 如你轉用AMP, 就要再買另一對無源speaker 先得.

幾日前買左aune x1s + gotham 11001 rca線,
喇叭用左1年多既 edifier r1800 tiii, 聽開kpop, 流行曲/舊歌( ...
skmc 發表於 2015-9-24 00:18

買膽amp啦~
tp-60 T類放大比較冷聲的....

買膽amp啦~
tp-60 T類放大比較冷聲的....
bbp082674 發表於 2015-9-24 18:56

換埋條rca啦.11001我覺得薄聲同淡口d

回覆 3# bbp082674

如果聽日韓歌(big bang, 2NE1, LUNA SEA), 膽機係咪唔多適合?
淘寶$1000內老陳膽機好嗎? 有冇其他介紹?
KT88 定 EL34 好d?
THX

回覆 4# bertwong17

oyaide pa-02 / sommer stratos 聽人聲好d呢?
二手唔太貴, 有機會買條玩下

回覆 2# ccken99

如果amp用有源喇叭其實會點
唔好意思, 唔太明

回覆 6# skmc

唔好咁浪費,這套喇叭換線效果不會明顯。
而且你個dac只用了幾天,煲番一兩個月才想upgrade吧

回覆 7# skmc

基本上插頭都唔啱,用唔到

回覆  bbp082674

如果聽日韓歌(big bang, 2NE1, LUNA SEA), 膽機係咪唔多適合?
淘寶$1000內老陳膽機好嗎? ...
skmc 發表於 2015-9-24 21:45

聽呢D歌要快WO, 點會用膽...

無得試係得個吉, 點會淘.
音樂係試出黎聽出黎, 而唔係睇出黎. review講到識飛都無用架.

唔想搞咁多就直接用晒D BUDGET 買一對5千元的主動SPEAKER 就OK啦.

或者你出去試下機先啦. 到時諗法可能就唔同啦.